Резултатите от тестовете показват, че Доналд Тръмп не е носител на новия коронавирус, съобщи личният му лекар Шон Конли, цитиран от световните агенции.

"Получих потвърждение, че тестът е негативен", заяви докторът в писмо, цитирано от Белия дом. "Седмица след като вечеря в Мар а Лаго с бразилската делегация президентът няма никакви симптоми", добави Конли.

Тръмп беше подложен на изследване, след като членове на делегацията на бразилския президент Жаир Болсонаро дадоха положителна проба за вируса. Здрависванията им с американския държавен глава станаха повод да се провери дали той отговаря на все по-популярното определение "corona free" (бел. ред. - здрав, корона чист").

Малшанс обаче връхлетя съпругата на испанския премиер Педро Санчес. Франс прес и ТАСС предадоха, че Бегоня Гомес е заразена с новия коронавирус.

"Бегоня Гомес и премиерът са добре, и двамата са в двореца Монклоа", резиденция на премиера. "Те следват превантивните мерки, наложени от здравните власти", се казва в прессъобщението на испанското правителство.

Заразата е била открита при тестове на хора от обкръжението на Санчес, извършени през последните часове.

В същото време опозиция в Испания обвини правителството в закъснели реакции срещу разпространението на коронавируса. Освен ограниченията на правото на придвижване обявеното тази нощ извънредно положение позволява на кабинета на Педро Санчес да въвежда режим на разпределение на храната и други важни стоки, както и да ги конфискува. Всички сили за сигурност, включително армията, могат да бъдат задействани, за да се гарантира прилагането на мерките. По последните обявени от здравното министерство данни, към тази вечер в страната са регистрирани над 6000 случая на зараза с коронавируса и над 190 смъртни случая.