Над 132 000 случая на коронавирус бяха регистрирани в 123 страни след появяването му през декември в град Ухан, Централен Китай, изтъкна ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Тедрос обяви, че СЗО инициира план за солидарна реакция срещу разпространението на коронавируса. Този план ще позволи на хора и организации да дарят средства за снабдяването на здравни работници с маски, ръкавици и други предпазни облекла, а също за инвестирането в научни изследвания и разработки, които да направят възможно създаването на ваксина за коронавируса.

Ограничаването на социалните контакти е изпитан метод за забавяне на разпространението на вируса, но не е панацея, заяви високопоставеният експерт на СЗО по извънредните ситуации Майк Райън.

Всяка страна решава какви мерки да вземе срещу коронавируса.

Според СЗО диагностицирането и изолирането на заразените, както и проследяването с кого са контактували и взимането на проби от контактите, трябва да е част от цялостната стратегия за борба с разпространението на коронавируса.

СЗО отбеляза, че повечето хора се възстановяват за период от две до шест седмици в зависимост от сериозността на заболяването.

Как ще се преминават границите на Стария континент

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция днес, че пълното затваряне на европейските граници не е желателно. По нейните думи би било оправдано да бъдат предприети допълнителни санитарни (скринингови) мерки по границите. Едностранните мерки не са добро решение, коментира фон дер Лайен. Не можем да спрем заразата, но е възможно и много важно да забавим скоростта на разпространението й, ЕС може да устои на това предизвикателство, добави председателят на комисията.

Френският президент Еманюел Макрон междувременно предложи Европейският съюз да въведе през идните дни засилени мерки за контрол на границите на Шенгенското пространство или дори да ги затвори за зоните в риск, предаде Франс прес, която се позова на съобщение на Елисейския дворец.

Макрон е формулирал предложението си в телефонен разговор с Урсула фон дер Лайен.

Австрия, Унгария и Чехия вече уведомиха ЕК, че променят граничния режим. Словакия затвори границите си, Полша и Румъния също наложиха сериозни ограничения.

Държавите от ЕС могат да извършват здравни проверки на пътниците, които прекосяват техните граници и за това не е необходимо да уведомяват Европейската комисия, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция след днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Тя поясни, че държавите от Шенгенското пространство могат да възобновят и граничните проверки, ако установят заплаха за обществения ред. В този случай те трябва да предупредят комисията за действията си. Държавите имат правото да върнат от границата чужденци, които възприемат като всеобща заплаха, добави еврокомисарят. Йохансон допълни, че се очаква до края на деня ЕК да изпрати писмено до европейските правителства насоки за охраната на границите в условията на епидемия.

Еврокомисарят добави, че ЕС не може да вземе решение да се забрани достъпа до Общността на граждани от дадена чужда държава. Подобни решения могат да бъдат приемани на национално равнище, уточни Йохансон по повод усилията за пресичане на разпространението на новия коронавирус.