Губернаторът на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм нареди на всички граждани да си останат по домовете, за да се противодейства на разпространението на коронавируса, предадоха световните агенции.

Новата мярка влезе в сила от снощи. Тя позволява магазини за хранителни стоки и бензиностанции да продължат на работят.

Карантината се отнася за около 39,5 милиона души в най-големия щат на САЩ.

Губернаторът каза на пресконференция, че заповедта ще се налага чрез социален контакт, а не чрез полицейски мерки.

По-рано кметът на втория по големина американски град Лос Анджелис нареди на гражданите да не напускат домовете си. Кметът Ерик Гарсети каза, че затварянето на молове, спортни обекти и други места, на които се събират много хора, ще остане в сила поне до края на месеца.

Калифорния е сред най-тежко засегнатите от коронавируса щати, там има над 1000 потвърдени случаи и поне 18 починали.

Губернаторът Нюсъм поиска от президента Тръмп незабавно да изпрати американски военен кораб болница в пристанище Лос Анджелис, тъй като през следващите осем седмици в щата се очаква скок на случаите на зараза.

В писмото си губернаторът пише, че според експерти около 56 процента от калифорнийците, което е 25,5 милиона души, се очаква да се заразят с коронавирус.

В другия мегаполис в щата - Сан Франциско, 7 млн. души са под карантина; позволено им е да напускат домовете си само при неотложна нужда. В същото време там магазините, които продават марихуана остават отворени, тъй като минават за осигуряващи "основни услуги".

Какво е положението: всички щати са поразени

На 19 март САЩ надхвърлиха 10 000 заразени с новия коронавирус. Жертвите в страната са вече 154, съобщи университетът "Джонс Хопкинс".

Увеличението на заразените за последното денонощие е 3404 души, а на починалите - 53-ма.

Случаи на заразяване с новия коронавирус вече са потвърдени във всичките 50 американски щата и окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.

САЩ вече са на шесто място по брой починали от коронавируса след Италия, Китай, Иран, Испания и Германия, а на седмо и осмо са Франция и Южна Корея.