Коронавирусът причини опасен спад в американската икономика, а шансовете за преизбиране на президента Доналд Тръмп изведнъж се оказаха зависими от една трудно контролируема ситуация, пише Джош Боук от Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

За следващите седем месеца Тръмп може да бъде принуден да води предизборната си кампания в страна, обхваната от страха от загуба на работни места, банкрути и болест. На американския президент, който постоянно изтъкваше възхода на фондовата борса и силата на икономиката като централен мотив за преизбирането си, ще му се наложи да поддържа забележителен баланс.

Много икономисти твърдят, че очакваното отпускане на федерални средства няма да предотврати рецесията. Служители прогнозират, че пакетът, който се обсъжда на Капитолийския хълм, ще бъде на стойност от около 1,4 трилиона долара, като, заедно с допълнителните мерки на Федералния резерв, финансовата помощ за американската икономика може да достигне два трилиона долара.

Фондовите борси вече се сринаха. Компаниите и училищата спират работа в опит да бъде овладяна епидемията. От молбите за помощи при безработица става ясно, че седмичният брой на освободените от работа може скоро да задмине най-лошите дни на Световната рецесия, тъй като милиони хора губят работата си. Според експертите в банка "Голдман Сакс" 2,25 милиона американци са подали молби за помощи при безработица през изминалата седмица - броят им е малко по-голям от всички работни места, създадени през цялата 2019 г.

"Сега нищо не може да спре икономическия спад", заяви Аарън Соджърнър, професор от Университета на Минесота и бивш икономист на Белия дом. Според него основните въпроси, с които се сблъскват законодателите, са как страната може да се справи с рецесията, кога могат да приключат широкоразпространените карантини и колко работни места могат да бъдат съхранени, за да може да започне възстановяването.

Икономиката и политиката се сблъскаха толкова сериозно, че никой не знае как ще се развият изборите през ноември. Съдбата на Тръмп може би зависи от това колко дълго ще продължи спадът и дали американците го възприемат като външен шок, причинен от природата, или като резултат от немарливостта или некомпетентността на правителството.

"Ситуацията не е добра - това е различно от това да кажеш, че президентът е отговорен за нея. Много по-лесно е една дълбока рецесия да бъде обяснена като Божие дело", заяви стратегът на републиканците Патрик Руфини.

Избирателите обаче може да не са толкова снизходителни. Правителството систематично подценяваше здравните и икономическите рискове от коронавируса. Само преди месец главният икономически съветник на Белия дом заяви на среща с журналисти, че епидемията няма да доведе до сериозни вреди за растежа.

"Не мисля, че коронавирусът е толкова голяма заплаха, за каквато го смятат хората. Това, което мога да кажа, е, че ако разгледаме устойчивостта на една икономика на заплаха за общественото здраве, то със сигурност съществуват много по-големи заплахи от коронавируса", заяви тогава Томас Филипсън, изпълняващ длъжността председател на съвета на икономическите съветници на Белия дом.

Броят на смъртните случаи, причинени от вируса, хвърли сянка върху този оптимизъм. Калифорния и Ню Йорк са сред щатовете, които са в състояние, близо да карантината, а много други са в почти същото положение. Самият Тръмп рязко смени тона си, а високопоставените федерални служители в сферата на здравеопазването се опитват сега да подготвят американците за големия брой случаи на коронавирус, който според тях със сигурност ще бъде регистриран.

Тръмп разчита на традиционните си бизнес похвати, като постоянно обяснява колко бързо ще се възстанови икономиката след края на епидемията и отново и отново твърди от залата за брифинг в Белия дом, че завръщането към потреблението ще генерира позитивна тенденция. Думите му ще бъдат внимателно преценени от избирателите след по-малко от седем месеца, когато последиците от пандемията вероятно ще бъдат по-ясни. Мнозина икономисти обаче не смятат, че възстановяването ще започне автоматично като натискане на бутон.

Президентът очаква, че всякакъв спад - който експертите предвиждат, че може да надвиши стойността от 10 процента на годишна основа през следващото тримесечие - ще бъде последван от завръщане към растежа. Като резултат ще се получи V-образна крива на брутния вътрешен продукт на САЩ.

"Вярвам във V-образната крива. Когато бъде победена невидимата напаст, мисля, че икономиката ни много бързо ще тръгне нагоре, ще се завърне към предишното си състояние и дори ще го надскочи", каза Тръмп в четвъртък.

Същият този оптимизъм за бързо възстановяване последва краха на пазара на недвижими имоти преди десетилетие. Вместо това се стигна до постепенна икономическа експанзия, която разочарова много избиратели и помогна на Тръмп да стане президент през 2016 г.

Този път има риск САЩ да попаднат в "омагьосан кръг на рецесия", казва Глен Хъбард, професор от Колумбийския университет и главен икономист на Белия дом по времето на Джордж У. Буш, когато атаките от 11 септември провокираха сходни опасения за забавяне на икономиката.

Хъбард заяви, че много от предложените идеи за стимулиране няма да помогнат за възстановяването на растежа след края на епидемията. Потребителите могат да се възползват от чекове на стойност, която може да достигне до 1200 долара на човек. Заемите и данъчните облекчения обаче няма да заменят пропуснатите печалби на малките компании и производители. Това означава, че тези компании може да останат перманентно затворени и възстановяването да бъде саботирано. Половината от малките предприятия, анкетирани през изминалата седмица от "Голдман Сакс", твърдят, че (при тези условия - б.пр.) могат да си позволят да оперират само за три месеца или по-кратък период.

"Това е омагьосаният кръг, от който се опасявам. Мисля, че има решение, но е нужно повече внимание от това, което обръща Вашингтон. Става дума да се създадат гаранции, че икономиката ще заработи отново", казва Хъбард.

Политическото оцеляване на Тръмп може да зависи от това. Икономистът от Йейлския университет Рей Феър е разработил модел за въздействието на икономиката върху изборите.

В зависимост от инфлацията, моделът на Феър сочи, че мнозинството от гласовете ще отидат за кандидата на демократите, вероятно бившия вицепрезидент Джо Байдън, ако икономиката се свие за три тримесечия с близо 4,4 процента на годишна основа на човек. Спад с подобен мащаб се е случвал седем пъти от 1952 г., но никога през година, в която има президентски избори.

Робърт Стайн, икономист във "Фърст тръст адвайзърс" и бивш служител на американското министерство на финансите, заяви, че избори при такива турбуленции в икономиката са непредсказуеми.

Той очаква икономиката да се свие с 15 процента на годишна основа през март и април, да демонстрира стабилност през май и да започне да се възстановява през юни.

"Ако се вгледате в традиционните модели за връзката на икономическия растеж с изборните резултати, това, което се случва сега, не е добре за президента Тръмп. Ако обаче спадът се дължи на болест или е свързан с болест, то личната ми прогноза е - не казвам това в качеството ми на икономист - че избирателите ще бъдат по-толерантни. Но не знам. Не съм правил проучване", казва Стайн.

При повечето хора новият коронавирус причинява само леки и умерени симптоми като висока температура и кашлица. При някои, особено сред по-възрастните хора и хората с други здравословни проблеми, може да причини по-сериозно болестно състояние, включително пневмония. Повечето хора се възстановяват от новия вирус. Според Световната здравна организация хората с леки симптоми се възстановяват за около две седмици, а тези с по-сериозни симптоми - от три до шест седмици.