САЩ и Северна Корея са се споразумели досега по най-малко три точки на съвместен документ, който Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще подпишат в края на срещата на върха в Ханой. Това съобщи източник от местните дипломатически кръгове, цитиран от ТАСС и БТА.

Документът ще бъде наречен Ханойска декларация. В него ще бъде определено понятието "денуклеаризация", ще бъдат обозначени по-нататъшните стъпки на двете страни за постигането й, а също така ще бъдат посочени задачи и въпроси, които ще бъдат обсъдени по-нататък.

Днес започна втория ден от срещата на върха САЩ-КНДР. Тръмп и Ким проведоха среща на четири очи, продължила повече от половин час, след което пристъпиха към преговори в разширен състав.

По-рано Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че не би участвал във втора среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, ако не е склонен да изпълни обещанието си за денуклеаризация, предаде Асошиейтед прес.

Попитан от американски репортер днес в Ханой дали иска денуклеаризация, Ким отговори: "Ако не съм склонен, сега нямаше да съм тук".

Тръмп каза, че откриване на американско дипломатическо представителство в Северна Корея е "добра идея", а Ким заяви, че би "приветствал такава стъпка".

Ким беше попитан и дали лидерите са говорили за човешки права, но Тръмп отговори вместо него: "Обсъждаме всичко".

Те направиха тези коментари на срещата в разширен състав, в която участват държавният секретар Майк Помпейо и съветникът по националната сигурност Джон Болтън.