Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун започват втората си среща днес вечерта във виетнамската столица Ханой. Очакванията са американската страна да настоява за съществени стъпки от Северна Корея за закриване на нейната ядрена програма, предава Reuters.

Тръмп и Ким ще се срещнат в най-стария ханойски хотел "Метропол", който е във френски колониален стил. Те ще имат 20-минутен разговор насаме в конферентната зала на седмия етаж, преди да започне предвидената вечеря, която трябва да трае час и половина. В четвъртък ще се срещнат отново.

Очаква се на тази втора среща на върха да се придаде повече съдържателност на предимно символичната декларация от първата среща на върха между двамата лидери в Сингапур.

За срещата се знаят твърде малко подробности. Двамата лидери ще вечерят заедно довечера в компанията на някои от съветниците си, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от БТА.

Първата историческа среща на върха между Тръмп и Ким се състоя през юни 2018 г. в Сингапур. На нея Ким обеща да работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров. Оттогава преговорите не са отбелязали особен напредък. Северна Корея настоява за отмяна на инициираните от САЩ международни санкции, за официално обявяване на края на Корейската война (1950-1953 г.), по която до момента е подписано само примирие, и за гаранции за сигурността й, включително край на американското военно присъствие в Южна Корея и региона. САЩ пък искат пълна, проверима и необратима денуклеаризация, преди санкциите да отпаднат.

Доналд Тръмп повтаря, че не бърза да убеждава КНДР да се откаже от ядрения си арсенал докато Пхенян се въздържа, както прави вече повече от година, да извършва ядрени и ракетни тестове.

Според Хари Кадзианис от консервативния мозъчен тръст Център за националния интерес, двете страни трябва "да направят поне една крачка напред, защото най-лошото за всички ще е срещата да се окаже само загуба на време".

Мнозина анализатори призовават на втората среща на върха между двамата лидери да се стигне до нещо по-конкретно, отколкото на първата. Според Ким Йон-хюн от университета Донгук в Сеул, най-добрият сценарий ще е Тръмп и Ким да се договорят за някакъв график. Вашингтон може да обещае гаранции за сигурността във вид на официална декларация за край на Корейската война или двете страни да отворят бюра за връзка.

Тръмп пристигна в Ханой във вторник с президентския самолет. "Току-що пристигам в Ханой!", написа той в Туитър. "Благодаря на всички тук за голямото посрещане в Ханой. Огромни тълпи от хора и толкова много обич!" Ким пристигна с влак по-рано през деня, след като три дни пропътува 3000-километра от Пхенян през Китай. Със средна скорост от 60 км/ч придвижването му бяха необходими 60 часа. От границата до Ханой той се придвижваше с кола.

Сегашните им разговори са осем месеца след историческата среща в Сингапур, първа изобщо между действащ американски президент и севернокорейски лидер. И докато тя имаше за цел да разтопи ледовете между двете държави след десетилетия на враждебност, сегашната си поставя за задача да придвижи нещата отвъд неясните обещания от страна на Ким да работи за приключване с денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Критиците на Тръмп у дома го предупредиха да не сключва сделка, която няма да постигне сериозен контрол над севернокорейските ядрени амбиции. Те искат да се настоява за специални действия от страна на Северна Корея, с които да се потвърди готовността й да се откаже от ядрените оръжия. На свой ред Ким ще очаква значителни американски отстъпки, като например отказ от наказателните санкции и декларация, че Корейската война от 1950-53 година най-сетне е приключила формално.

След срещите си с Доналд Тръмп днес и утре, Ким Чен-ун ще остане във Виетнам на "официално приятелско посещение", което ще продължи до събота.

Във вторник в Ханой пристигна и американският държавен секретар Майк Помпео. Той се срещна и разговаря с виетнамския външен министър Фам Бин Мин.

Виетнам прави всичко възможно да гарантира успеха на втората среща на върха между САЩ и КНДР, заяви виетнамският премиер Нгуен Суан Фук в интервю, излъчено вчера от американската телевизия Си Ен Ен и цитирано от ТАСС.

"Трябва да си подадем ръка в името на мира на Земята, в името на взаимносвързания и развит свят. Трябва да се развиваме заедно и да спомагаме за глобалната сигурност", отбеляза той. Виетнам се надява, че няма да е само страна домакин на срещата между Тръмп и Ким, а ще е и пример за ползите, които носят мирът, помирението и свободният пазар.

"Виетнам прави всичко възможно за успешното протичане на втората среща на върха между САЩ и КНДР в Ханой. Това е исторически момент по пътя към помирението и установяването на мир на Корейския полуостров. За нас това е важно задължение и голяма отговорност", изтъкна премиерът.

Преди да тръгне от Вашингтон, Доналд Тръмп е заявил, че това ще бъде "страхотна среща на върха" и е акцентирал на ползите за Северна Корея, ако се откаже от своите ядрени оръжия.

"При пълна денуклеаризация Северна Корея бързо ще се превърне в икономически инкубатор," е казал. "Без нея, нещата ще продължат по същия път. Председателят Ким ще вземе мъдро решение!"

В реч в неделя обаче Тръмп е казал, че ще е щастлив, ако Северна Корея продължат с паузата за оръжейните тестове. "Не бързам. Просто не искам да се провеждат тестове. Докато тях ги няма, ние сме щастливи".

Северна Корея не е провеждала ядрени или ракетни тестове от 2017 година, но анализаторите смятат, че двамата лидери трябва да изоставят символизма на срещите и да се придвижат напред. Най-базисното и спешно нещо, което те трябва да разрешат, е изясняване на понятието денуклеаризация.

Докато Тръмп е в Ханой, бившият му личен адвокат Майкъл Коен трябва да отговаря пред комитетите в американския Конгрес по въпроси, свързани с бизнеса на президента.

Възникват очаквания и по повод на доклада на специалния съветник Робърт Мюлер за руската намеса в изборите през 2016-та година, макар че официален служител от правосъдното министерство на САЩ обяви, че това няма да е през тази седмица.

Говорителят на южнокорейския държавен глава обяви пред репортерите в Сеул, че двете страни може би ще успеят да се споразумеят за постигане на формален край на Корейската война, нещо, което Северна Корея отдавна мечтае, тъй като войната приключи със стъпка към въоръжаването, а не с мирен договор.