Съединените щати са готови да осигурят на Турция боеприпаси и хуманитарна помощ в Северозападна Сирия, където Анкара извършва операция срещу сирийския режим в провинция Идлиб, съобщи турското електронно издание Интернет хабер, като цитира Джеймс Джефри, американския специален представител за Сирия.

Джефри изтъкна, че Турция е съюзник от НАТО, а турската армия в голяма степен използва американско оборудване. По неговите думи турската страна е откроила специално и необходимостта от хуманитарно подпомагане, предава БТА.

Представителят на САЩ за Сирия критикува остро руската политика в Идлиб, заявявайки, че главният й фокус е да "напада и тероризира цивилни", предаде Ройтерс.

Джеймс Джефри заедно с американската постоянна представителка в ООН Кели Крафт е на посещение в Турция за разговори, посветени на ситуацията в Сирия.

Междувременно, на същата конференция днес, посланикът на САЩ в Турция Дейвид Сатърфилд заяви, че Съединените щати проучват искането на Турция за комплекси Пейтриът в контекста на покупката от Русия на системи С-400.

Анкара изрази желание САЩ да изпратят зенитно-ракетни системи Пейтриът в Турция за подкрепа на турските сили в северозападната сирийска провинция Идлиб.