Иван Михневич, който е от Беларус, но има кипърски паспорт, каза, че партията "Аз, гражданинът" ще следва центристка траектория в политиката, след като основателите посочиха, че политическият дискурс се отклонява към крайната десница и левица, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Михневич е един от създателите на международната компютърна игра Уоргейминг (Wargaming), отбелязва АП.

Той каза, че партията "Аз, гражданинът" е основно кипърска партия и няма намерение да защитава интересите на руснаците, живеещи в Кипър.

Едни от целите на партията са да се създаде култура за назначаване на работа по заслуги, а не заради политически връзки, образователната система да стане по-мултикултурна и да се създаде високотехнологична индустрия.

Той каза, че партията не клони към вдъхновената от комунистите икономическа политика, възприета от по-големите партии в Кипър.

Михневич напусна Уоргейминг през 2014 г. и сега ръководи няколко компании, включително Синерджи Хърайзън, която доставя химически продукти за петролната и газовата индустрия.

По думите на Михневич партията няма да издигне кандидат на президентските избори през януари, но ще участва в парламентарните избори през 2021 г.

Той отхвърли твърденията на "русофобските" медии за влиянието на руските олигарси в Кипър, като каза, че руските пари по-скоро се насочват към места като Лондон.