Русия ще предвиди огледални и асиметрични мерки в случай, че САЩ разположат в Европа ракети със среден и малък обсег, каза днес президентът Владимир Путин в годишното си послание към Федералното събрание, предаде ТАСС.

"Вече съм казвал и искам да повторя, Русия няма намерение, това е много важно и го повтарям специално, Русия няма намерение първа да разполага подобни ракети в Европа. Ако пък те наистина бъдат произведени и доставени на европейския континент, а САЩ имат такива планове, поне не сме чули изявления в обратния смисъл, това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде сериозни заплахи за Русия, защото за някои класове от тези ракети времето, за което биха долетели до Москва, може да достигне 10-12 минути. Точно това е много сериозната заплаха за нас. В такъв случай ще бъдем принудени, искам да подчертая - именно принудени, да предвидим огледални и асиметрични действия", каза Путин.

Путин призна, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег между САЩ и Русия от 1987 г. е остарял. Но, според него, Съединените щати не би трябвало да използват крехки, пресилени мотиви, като обвиняват Русия, че са го напуснали.

Русия ще насочи оръжия не само към страни, в които САЩ ще разположат ракети със среден и по-малък обсег, но и към самите САЩ в случай на заплаха, каза президентът. Нека американските стратези изчислят за колко минути ще долетят нашите ракети.

Президентът изрази надежда, че Европейският съюз ще предприеме реални стъпки за възстановяване на нормалните политически и икономически отношения с Русия.

Ще кажа днес директно и открито, така че никой да не ни упреква, така че на всички да е ясно, какво е заложено тук. Русия ще трябва да създаде оръжия, които могат да бъдат използвани не само към териториите, откъдето идва пряката заплаха, но също така и към териториите, където се намират центровете за вземане на решения за използване на ракетните комплекси, които ни заплашват, изтукна Путин, коментирайки оттеглянето на САЩ от договора.

"Русия не може да бъде държава, ако не е суверенна. Някои страни могат, Русия не", каза Путин. Според него, изграждането на отношения с Москва означава съвместно да се намерят решения на най-трудните въпроси, а не да се прави опит да се диктуват условия", подчерта държавният глава на Руската федерация.

Владимир Путин по време на годишното си обръщение пред Федералното събрание

Снимка: AP/БТА

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар на САЩ Майкъл Помпейо обявиха, че Вашингтон ще преустанови изпълнението на задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 2 февруари, а шест месеца по-късно те ще престанат да бъдат страна по него. причината е, че САЩ (и НАТО) смятат, че Русия нарушава договора. В отговор, на 2 февруари, Владимир Путин обяви, че Москва ще прекрати участието си в споразумението. Той нареди да не се водят повече преговори с Вашингтон по този въпрос, като подчерта, че самата американска страна трябва да е узрее за равноправен и смислен диалог, отбеляза ТАСС.

ЦРУ и Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ смятат, че Русия е извършила шест пробни изстрелвания на ракета 9M729 (в номенклатурата на американската разузнавателна общност е под названието SSC-8) на разстояние над 500 км, което означава, че ракетата може да лети отвъд забранения обсег.

Най-продължителният полет от шестте теста е бил 2070 км. САЩ смятат, че SSC-8 е мобилен сухопътен вариант на ракетите с морско базиране "Калибър", чийто обсег е 2000 км с конвенционален заряд и 2350 км с ядрен заряд, заяви източник на информационния портал thedailybeast.