Руският президент Владимир Путин каза, че нищо не спира Русия и САЩ да се съгласят други страни да могат да се присъединят към Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Да, наистина, с този договор има определени трудности, в него не участват други страни, притежаващи ракети със среден и малък обсег. Но какво пречи да се започнат преговори за тяхното присъединяване към сегашното споразумение или да се пристъпи към обсъждане на параметрите на нов договор", заяви Путин на среща с висшия военен персонал в централата на руското министерство на отбраната в Москва.

САЩ обвиняват Русия в незачитане на договора, което Москва отрича, и заплашват да се изтеглят от него. Други държави могат да разработват забранени от договора ракети, защото не са страни по него. Споразумението беше подписано от Вашингтон и Москва през Студената война.

Путин подчерта, че "каквито и претенции да има към договора, при днешните условия той изпълнява роля на стабилизиращ фактор, работи за поддържане на определено ниво на предсказуемост и сдържаност във военната област".

"В случай че САЩ отхвърлят договора, ще бъдем принудени да предприемем допълнителни мерки за укрепване на нашата сигурност", каза той.

По думите му "Русия, както и преди, е отворена за всякакви предложения и инициативи, които водят към укрепване на международната сигурност, включително за предотвратяване на нова надпревара във въоръженията".

"Сигурен съм, че това е в интерес не само на Русия, но и на САЩ и целия свят", заяви Путин.

Според него Русия може лесно да създаде и разположи ракети със среден обсег с наземно базиране, ако САЩ изпълнят заплахата си да се изтеглят от договора.

Той отрече Русия да е в нарушение на споразумението, но каза, че тя е разработила мощни крилати ракети с въздушно и морско базиране, и лесно може да разположи ракети с наземно базиране, ако САЩ излязат от договор.

Руският държавен глава посочи, че това оръжие, за което говори в посланието си пред Федералното събрание на 1 март тази година, няма аналог и е обезпечило сигурността на Русия за десетилетия напред. "Нашите нови системи, надявам се, ще накарат да се замислят тези, които са свикнали с милитаристична и агресивна риторика", допълни Путин.

По думите му подписването на споразумението през 1987 г. се е превърнало за СССР фактически в едностранно разоръжаване. Путин напомни, че договорът е означавал премахване на ракетите със среден и малък обсег с наземно базиране. По това време СССР не е имал други ракети, а САЩ са имали и подобни ракети с морско и въздушно базиране.

"Затова от гледна точка на СССР това беше едностранно разоръжаване. Защо ръководството на СССР е решило да прави това едностранно разоръжаване, един Бог знае, но това е било направено. А нашите партньори продължиха да развиват такива оръжейни системи с морско и въздушно базиране", заяви той.