САЩ от утре ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), обяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от световните агенции.

Помпейо каза още, че САЩ ще се изтеглят до 6 месеца от това ключово споразумение с Русия, ако тя не спре да го нарушава.

Договорът е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра). Според Вашингтон Москва нарушава договора - обвинения, които тя отрича.

По-рано САЩ дадоха на Русия краен срок до утре да започне да спазва споразумението.

Москва изрази съжаление по повод планираното оттегляне на Вашингтон от договора и нежеланието му да проведе сериозни двустранни разговори по въпроса.

Освен от предполагаемото нарушение от страна на Русия, представители на правителството на САЩ изразяват безпокойства и че Китай, който не е страна по ДЛРСМО, придобива сериозно военно предимство в Азия, като разполага голям брой ракети с обсег отвъд този, ограничаван от датиращото от периода на Студената война споразумение, отбелязва Асошиейтед прес.

Ако САЩ обявят, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, Германия ще използва шестте месеца, през които е официалният период за оттегляне, за да води по-нататъшни преговори, каза германската канцлерка Ангела Меркел.

"Ако наистина се стигне до отмяна днес, ще направим всичко възможно, за да използваме шестмесечния период за провеждане на по-нататъшни преговори", заяви Меркел.

"За нас е ясно, че Русия е нарушила този договор . . . Важното е да се запази възможността за диалог", каза тя на съвместна пресконференция с арменския премиер Никол Пашинян, който пристигна в Германия на своето първо посещение след встъпването си в длъжност.

По думите й НАТО внимателно ще анализира какво ще означава излизане на САЩ от договора и ще направи изводи.

Същевременно от Алианса обявиха, че "напълно подкрепят" САЩ в решението им да спрат да изпълняват задълженията си по ключов ракетен договор с Русия.

"Съединените щати предприемат това действие в отговор на значителните рискове за евроатлантическата сигурност в резултат на прикритото тестване, производство и разполагане на наземно базираните крилати ракетни системи 9M729 ("Новатор")", се припомня в изявлението.

НАТО подчертава, че "съюзниците напълно подкрепят това действие".