Руският президент Владимир Путин заяви днес, че европейските страни не желаят на тяхна територия да бъдат разположени американски ракети, но не смеят да възразят на САЩ, предаде ТАСС.

"Мислите ли, че някоя от европейските страни иска в Европа да се появят американски ракети със среден обсег?. Да, никой не иска, но седят и си мълчат", каза той пред журналисти в южния руски град Сочи и попита реторично къде е суверенитетът на европейските страни. "Явно те смятат, че в крайна сметка са заинтересувани от такава организация (НАТО), в която са вложили част от своя суверенитет".

Продължавайки темата за суверенитета, Путин отбеляза, че понастоящем Европейският парламент приема повече на брой решения, задължителни за всички членове на ЕС, отколкото на времето е приемал Върховният съвет на СССР. "Напълно независими държави просто не съществуват в света", констатира руският президент.

Той напомни, че страните от Евразийския икономически съюз също са предали част от своя суверенитет на наднационалните органи на организацията, на които държавите-членки са прехвърлили някои от правомощията, като по този начин създават определена взаимозависимост.

"Прехвърлихме част от суверенитета, част от нашата независимост, съзнателно го направихме, знаейки, че такава работа ни осигурява по-високо ниво на конкурентоспособност", каза той.

Путин направи изявлението при среща с беларуския президент Александър Лукашенко. Що се отнася до съюзените държави Русия и Беларус, руският държавен глава отбеляза, че "трябва да се разберем в един спокоен, приятен за бизнеса начин, в който в рамките на съюза можем да вървим напред, без да причиняваме щети на държавите и народите, и точно обратното - да създаваме по-добри условия за бъдещето на нашите страни."