Икономиката и социалните въпроси са във фокуса на годишното обръщение на руския президент. Владимир Путин отправи днес традиционното си послание към депутатите във Федералното събрание.

Подкрепа за семейството и ипотека

Семейства с три или повече деца ще могат да получат обезщетение от 450 хиляди рубли (500 000 рубли са 6687 евро) от федералния бюджет за изплащане на ипотечни кредити, предаде ТАСС. Държавният глава предложи да въведе тази мярка със задна дата, смятано от 1 януари 2019 г. Путин също така предложи да се премахнат ограниченията по сроковете за преференциални ипотеки за семейства с деца. В крайна сметка актуализираната програма за преференциална ипотека за семейства с деца може да обхване 600 хиляди семейства.

Путин предложи да се увеличат данъчните облекчения за семейства с деца. В това отношение дойде неговото предложение да се освободят от данък върху недвижимите имоти на земите от шест акра (24 281 кв. м) за семейства с деца.

Президентът смята, че правителството и Централната банка трябва да разработят програма за подпомагане на индивидуалното жилищно строителство. "Необходимо е на семейството да се даде възможност не само за закупуване на готови жилища, но и за изграждане на жилище на тяхна земя. Правителството и Централната банка трябва да разработят удобни и, най-важното, достъпни финансови инструменти за подпомагане на индивидуалното жилищно строителство, доколкото тази област не се покрива от ипотеките днес", каза той.

Путин предложи да се въведат "ипотечни ваканции" за граждани, които са останали без доходи.

Президентът предложи от 1 януари 2020 г. да се повишат плащанията за първо и второ дете до два пъти жизнения минимум. Обезщетенията за първо и второ дете ще бъдат получавани от семейства със среден доход на глава от населението под два пъти жизнения минимум.

От 1 юли 2019 г. обезщетенията за полагане на грижи за деца с увреждания ще се увеличат до 10 хиляди рубли (133.50 евро). "Днес за грижи за деца с увреждания се дават само 5500 рубли", отбеляза той.

Около 90 хиляди нови места трябва да се отворят в яслите през 2019 г., само за три години техният брой трябва да надхвърли 270 хиляди. "За да могат родителите да работят, да учат, да са щастливи, да се радват на бащинство и майчинство, ние вече сме осигурили почти повсеместна достъпност до детските градини", каза Путин.

Как Русия ще се бори с бедността

Путин предложи въвеждането на социални договори за борба с бедността. Според един такъв договор държавата оказва помощ за намиране на работа, за повишаване на квалификацията, осигуряване на семейството с "прилични средства, говорим за десетки хиляди рубли" за организиране дори на малък бизнес. Гражданинът е длъжен да се преквалифицира, да си намери работа, да осигури на семейството постоянен доход. В продължение на пет години такива договори могат да бъдат от полза за повече от 9 милиона души. Путин е наредил на кабинета от 2020 г. да съфинансира регионите, които активно изпълняват такива договори.

Според президента, през 2000 г. повече от 40 милиона души са били под прага на бедността, сега този брой е намалял до 19 милиона души. "Но това е твърде много", категоричен е Путин. Според него с бедността се сблъскват многодетни семейства, семейства с един родител, семейства с хора с увреждания, самотни пенсионери и тези, които не могат да намерят добра работа, "защото просто им липсва квалификация". И така са изправени пред бедност. Путин добави, че подобна ситуация "буквално смазва човек, лишава го от жизнените сили".

Нивото на заплатите в публичния сектор не бива да пада под средното за местната икономика, докато средната работна заплата трябва да се увеличава, убеден е президентът. Путин припомни, че в Русия повече от 40 милиона граждани - държавни служители, военнослужещи, неработещи пенсионери - получават фиксирани доходи.

За пенсиите

Путин предложи от 2019 г. да се преизчисли индексацията на социалните добавки към пенсиите. Той припомни, че от 2019 г. пенсиите бяха индексирани като част от пенсионната реформа, "но ако доходът на пенсионера надвиши социалния минимум, тогава той вече не получава социалната добавка в същия размер или я получава намалена. "В резултат на това увеличението на пенсията се оказва много малко или изобщо няма такова и много хора основателно се чувстват измамени", каза той.

За икономиката и бизнеса

За първи път в историята руските златни и валутни резерви покриват изцяло външния публичен и търговски дълг, каза Путин. Растежът на инвестициите през 2020 г. трябва да бъде 6-7%, каза президентът.  Правителството и Централната банка трябва да поставят целеви показатели за инфлацията. Путин настоява Централната банка и правоприлагащите органи да възстановят реда на пазара на микрокредити. Президентът нареди през 2019 г. да се разработи програма за развитие на инфраструктурата на цифровата икономика. Путин иска държавата да се откаже от всичко, което пречи на предприемаческата инициатива на гражданите.

Президентът предложи при разследването на икономически престъпления да бъде преразгледан режимът за задържане под стража. Това се случва няколко дни след арестите в голям американски инвестиционен фонд Беринг восток (Baring Vostok), които разтърсиха бизнес средите. "За да изпълняваме с широк размах задачите, с които страната се сблъсква, трябва да се избавим от това , което ограничава свободата на предприемачеството", заяви Путин. "Честните компании не трябва да се чувстват постоянно заплашени, постоянно да рискуват наказателни или административни санкции".