От 27 март Русия ще спре редовния и чартърен международен въздушен трафик, с изключение на полетите, свързани с транспортиране на руснаци от страни с широко разпространен коронавирус. Решението е взето след заседание на ръководството на Координационния съвет при правителството за борба с разпространението на коронавирус.

"Руската гражданска авиация ("Росавиация") нарежда да се прекратят редовните и чартърни полети от 00:00 часа на 27 март 2020 г., извършвани от руските летища до летища на чужди държави и в обратна посока, с изключение на полетите, свързани с превоза на руски граждани до Руската федерация от чужди държави във връзка с разпространението на новата коронавирусна инфекция, както и полети, извършвани след отделни решения на правителството на Руската федерация", се казва в изявлението след срещата, цитирано от ТАСС.

Министерството на външните работи на Русия трябва да изпрати на Министерството на транспорта, Федералната служба по защита правата на потребителите (Роспотребнадзор), Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Аерофлот не по-късно от 27 март списъци на руснаците, които планират да се върнат в Руската федерация - с посочване на фамилното им име, собственото име и страната на произход, гражданството, настоящото местоположение, постоянното местоположение и временно пребиваване в Русия, номера за контакти, наличието или отсъствието на билети за връщане и визи, крайното място, до което планират да стигнат. До 30 март външното министерство трябва да изпрати цялата налична информация за руснаците, които са в приемащата държава и искат да се върнат в Руската федерация, за да организират завръщането си в Русия.

Министерството на транспорта, Министерството на външните работи на Русия, с участието на Министерството на отбраната, Президентската администрация, ще изготви план за извеждане на граждани от чужди страни със самолети на МО, на Аерофлот и други авиокомпании, се посочва в листа с инструкции след срещата.

В допълнение, Министерството на външните работи беше инструктирано да оказва помощ на руските граждани в други страни, докато не се върнат в Русия за сметка на средства, получени от задгранични агенции на МВнР на Русия във връзка с тяхната дейност.

На гражданите, които са в чужбина и не могат да се върнат в Русия поради ограничителни мерки, въведени в приемащите страни, се препоръчва да "предприемат необходимите мерки, за да гарантират престоя си в приемащата страна и да защитят здравето си, като вземат предвид факта, че при завръщането си в Руската федерация се изисква престой при 14-дневна карантина". Руското външно министерство ще подпомага тези граждани "при организирането на тяхното пребиваване и разширяване на валидността на документите, въз основа на които се намират в приемащата държава". Ако възникне допълнителна необходимост, на Министерството на финансите е възложено да осигури незабавно средства по бюджета на МВнР за изпълнение на тези задачи.

Правителството също така възложи на Министерството на транспорта и Федералната агенция за въздушен транспорт да организират от 26 март на летищата проверка на всички граждани на Руската федерация, пристигнали от страни с регистрирани случаи на коронавирусна инфекция.

По летищата от 26 март ще се извършва скрининг на всички граждани, пристигащи от страни, в които са регистрирани случаи на нова коронавирусна инфекция, включително измерване на температурата и вземане на проби за откриване на новия коронавирус. В същото време на тези граждани по решение на главния държавен санитарен инспектор ще се издава документ (заповед) за домашна карантина в срок от 14 дни от датата на връщане в Русия, се казва в документа.

Отбелязва се, че тези граждани в изолация ще бъдат динамично наблюдавани от медицински персонал.