Руската армия заяви, че е извършила удари по украински казарми в Краматорск, в Източна Украйна и е причинила големи загуби на противника. Ударите са били нанесени в отговор на украинската бомбардировка по Макеевка, в която на Нова година бяха убити 89 руски военнослужещи, предаде Франс прес. При ударите са били убити над 600 украински военнослужещи, допълва Ройтерс, като се позовава на руското министерство на отбраната.

"В отговор на престъпния удар на режима на Киев в първите минути на януари 2023 г. руските сили извършиха наказателна операция", обяви руското министерство на отбраната в ежедневната си сводка. В нея се пояснява, че са били поразени две казарми. Не се уточнява на коя дата са били нанесени ударите, посочва Франс прес.

Министерството на отбраната казва, че в поразените сгради са били временно настанени украински военни, добавя Ройтерс и отбелязва, че не може да потвърди от независим източник информацията за ударите и броя на жертвите, за които говори Москва.

Киев отрече твърденията на Москва. В отговор на руските информации говорителят на Източното командване на украинската армия Сергий Черевати заяви, че руските сили нямат капацитет да извършват високоточни удари и каза, че става дума за "комуникационна операция" на Русия пред успехите на Украйна.

Украинските власти съобщихах, че Краматорск е бил поразен от седем ракети през нощта, като отрекоха да са поразени казарми. Повредени били 2 учебни заведения, 8 жилищни сгради и гаражна кооперация, но в резултат на обстрела няма пострадали. Две други ракети са били насочени към съседния град Константиновка (Костянтиновка).

В Русия дадоха цинично обяснение за удара по Краматорск с акция "Възмездие", предаде  УНИАН.

Вчера журналисти на Франс прес, които се намирали в Краматорск, са чули най-малко четири експлозии преди полунощ, отбеляза френската агенция.

Кирило Тимошенко, ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че при ракетни удари по Краматорск и Константиновка (Костянтиновка), в Донецка област, е убит един човек, а осем души са ранени - всички цивилни граждани.

Същевременно военният управител на южната украинска Херсонска област обвини руските окупатори, че използват възпламеняващи боеприпаси при бомбардирането на част от град Херсон, предаде ДПА. Ярослав Янушевич заяви в канала си в "Телеграм", че при този обстрел не е имало жертви.

Женевската конвенция забранява използването на възпламеняеми беприпаси срещу цивилни мишени.

Руските сили са стреляли и по различни населени места, в това число и град Запорожие и села в Днепропетровска област. Един човек е убит в Харков по време на нощни атаки.

Същевременно днес в руската Самарска област бяха погребани най-малко девет от убитите руски военни в Макеевка. Две от погребенията бяха в град Толиати, където автомобилния конструктор "АвтоВАЗ" обеща финансова подкрепа на двете опечалени семейства, предаде Франс прес.

Руското министерство на отбраната съобщи още днес, че Украйна е освободила 50 пленени руски войници след преговори и публикува видео.

Министерството посочи, че освободените руски войници ще бъдат транспортирани със самолет до Москва за медицинска и психологична рехабилитация.

"На 8 януари в резултат на преговори 50 руски военнослужещи, които са се намирали в смъртна опасност по време на своя плен, ни бяха върнати от територията, контролирана от киевските власти", посочи в изявление министерството.

Украйна потвърди информацията и каза, че Русия е освободила на свой ред 50 украински военнослужещи в рамките на същата сделка.