Новият вариант на коронавируса XBB.1.5,  може да се разпространи широко в Европа и Германия през следващите седмици, предаде ДПА, позовавайки се на епидемиолог от института "Лайбниц".

По оценки на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията XBB.1.5 е причинил почти половината от всички нови инфекции в САЩ.

"С известна прогнозна сигурност може да се каже, че вариантът ще стане доминиращ и в нашата страна", заяви епидемиологът Хайо Зееб от института "Лайбниц" в Бремен.

"XBB.1.5 среща отслабващ имунитет при хора, чието ваксиниране или заразяване е станало преди известно време", каза Зееб. "Първо в САЩ, а след това и тук, в Германия."

Въпреки това той отбеляза, че броят на известните случаи на XBB.1.5 в Германия все още е малък. "Все още не е необходимо да се мисли за нови мерки," добави той.

Честотата на варианта, открит през октомври, бързо се увеличи в североизточната част на САЩ и от средата на декември доминира сред заразените, каза Ричард Нехер, ръководител на изследователската група "Еволюция на вирусите и бактериите" в Базелския университет.

Извън североизточната част на САЩ вариантът е по-рядко срещан, но става все по-разпространен, добави той.

Има малко информация за тежестта на заболяването, което вариантът причинява. Случаите и хоспитализациите са се увеличили в САЩ не само в регионите, където XBB.1.5 е доминиращ. Това може да е сигнал, че тежестта на този вариант и на други все още циркулиращи, не се различават съществено.

Новият подвариант на "Омикрон" - XBB.1, е засечен в България, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести(НЦЗПБ), публикувани на сайта на центъра. В таблицата за резултатите от секвенирани проби за варианти на COVID-19 се вижда, че подвариантът XBB.1 е засечен в две от пробите, на пациенти от Пловдив и от София.