Германската полиция, разследваща вероятна терористична атака, при която да се използва рицин или цианид, не е открила никакви токсични субстанции по време на претърсване на жилищни обекти в Кастроп-Рауксел, в северозападната Рурска област, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Следователите заедно с експерти от института "Робърт Кох", който е федерална агенция за контрол на заболяванията, и заедно с агенти от федералната криминална полиция, някои от които с предпазни облекла, задържаха 32 -годишен иранец около полунощ по подозрения, че планирал да извърши мотивирана от ислямистки подбуди атака.

Арестът е извършен след получаване на информация от чужда разузнавателна агенция. Смяташе се, че задържаният мъж се е снабдил с цианид и рицин. Заедно с мъжа бе арестуван е неговият брат. Мъжете не са оказали съпротива при ареста.

Рицинът е силно токсичен и е в списъка на Германия за биологични оръжия.

След ареста бе претърсено жилището на 32-годишния мъж в Кастроп-Рауксел, на около 15 километра северозападно от Дортмунд. Зоната бе отцепена, в района имаше голям брой полицаи, пожарникари и служители на спешните служби.

Според в. "Билд" задържаният мъж е бил наблюдаван в продължение на дни.

Предходният случай, в който бе замесен рицин, датираше отпреди четири години и беше в Кьолн. Тогава тунизиец и германка произведоха отрова и извършиха пробна експлозия, в резултат на която получиха дълги присъди. В този случай чуждо разузнаване бе информирало германските служби, след като бе открита покупка на големи количества от токсина. По онова време властите казаха, че бомбата и рицинът са можели да убият 200 души.

Германия си остава мишена за ислямистките тероистични организации, заяви германската вътрешна министърка Нанси Фезер след операцията в Рурската провинция. Тя не коментира в подробности от претърсването там, но каза, че атаките на действащи сами извършители, мотивирани от ислямистката идеология, си остават голяма заплаха за страната. Фезер заяви, че силите за сигурност са постоянно нащрек заради тази заплаха.

От 2000 г. германските служби за сигурност са предотвратили 21 ислямистки атаки.

Фезер поясни, че прокурори от Дюселдорф сега ще водят разследването относно осуетения нов заговор.

Според запознати източници не се смята, че иранското правителство може да стои зад него, предаде ДПА.