Пекин призова САЩ да отмени санкциите, които наложи на китайска военна организация за това, че е купила изтребители и системи за ПВО от Русия, или ще "понесе последствията", пише турското електронно издание Daily Sabah, цитирано от Фокус.

Говорителят на външното министерство Генг Шуанг заяви, че Пекин е представил протест на Вашингтон във връзка със санкциите, които предвиждат забрана за влизане в САЩ, блокиране на транзакциите през американската финансова система и блокиране на цялото имущество и дялове в недвижимо имущество, които се намират под юрисдикцията на САЩ, отбелязва изданието.

"Китай е силно раздразнен от безотговорното действие на САЩ", заяви Генг пред репортерите. - Ние категорично призоваваме САЩ веднага да поправят грешките и да отменят така наречените санкции. Иначе ще трябва да понесат последствията."

Генг обаче не разкрива повече детайли какво ще означават "последствията".

Междувременно Москва предупреди Вашингтон, че "си играе с огъня".

"Ще бъде добре за тях да запомнят, че има такава концепция като глобална стабилност, която те безсмислено подкопават като повишават напрежението в руско-американските отношения", заяви заместник-външният министър Сергей Рябков чрез съобщение.

"Да си играеш с огъня е глупаво и може да стане опасно. Препоръчвам на операторите на Вашингтон, които произвеждат в санкциите, поне малко да се запознаят с нашата история и да не я повтарят", се казва още в съобщението.