Русия блокира проект за декларация на Съвета за сигурност на ООН за осъждане на сепаратистките избори, произведени в Източна Украйна вчера, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на украинския постоянен представител в световната организация Юрий Сергеев.

В текста, предложен от Литва, пишело, че гласуванията в т. нар. Донецка и Луганска народна република са в нарушение на Минските споразумения за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници.

Руското представителство в ООН отказа коментар по случая.

Генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун вече осъди сепаратистките избори, а Русия обяви, че ще признае резултатите от тях.

Оланд призова Путин да не признава изборите в Източна Украйна

Френският президент Франсоа Оланд призова руския си колега Владимир Путин да не признава изборите на сепаратистите в Източна Украйна, "които могат да поставят под въпрос териториалната цялост" на страната, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

"Призовавам лично президента Путин да остане в рамката" на споразуменията от Минск, които отвориха пътя към примирие на 5 септември, заяви Оланд в реч пред канадския парламент.

"Това са местни избори, чиито последици са местни и призовавам за диалог", заяви френският президент, който е на държавно посещение в Канада.

"Има протокол, който наричаме споразумението от Минск, подписано на 5 септември тази година. Този протокол именно трябва да се прилага", подчерта френският президент пред канадските депутати, сенатори и министри.

Санкциите срещу руските интереси са "съществени..., но не могат да бъдат единственият отговор", отбеляза още той.

"Целта е да убедим Москва и сепаратистите да се откажат от ескалацията и да се върнат към диалога", обясни Оланд.