Външният министър на Русия Сергей Лавров е призовал държавният секретар на САЩ Джон Кери да подкрепи инициативата на Москва за разгръщане на хуманитарната мисия в Югоизточна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

Вижте снимки >>>

Американският дипломат е потвърдил, че подобни разговори се водят с властите в Киев.

Двамата министри са обсъдили и "рязко обострената ситуацията в Ирак". Кери и Лавров са изразили подкрепа за иракските власти в борбата им срещу бойците на ислямистката групировка "Ислямска държава".

Германският канцлер Ангела Меркел обсъди украинската криза в телефонен разговор с президентите на Съединените щати и Украйна, Барак Обама и Петро Порошенко, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА, като се позова на комюнике на германското правителство.

Основна тема на дискусиите бяха плановете на Русия да изпрати конвой с хуманитарна помощ в Източна Украйна.

Тримата се обединиха около мнението, че това може да стане само под егидата на Международния комитет на Червения кръст и със съгласието на украинското правителство.

По-рано Вашингтон и Лондон предупредиха, че всякаква „хуманитарна” мисия на Русия в Украйна би била „необоснована и незаконна”.

Около това становище се обединиха американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън, предаде Франс прес.

Що се отнася до Украйна, двамата (Камерън и Обама) са изразили притеснения относно съобщенията, че руски военни машини са преминали през границата в Украйна и руски военни са правели учения за „хуманитарна интервенция”, се казва в официално изявление от кабинета на Камерън.

Премиерът е президентът са абсолютно категорични, че подобна, така наречена хуманитарна мисия, е необоснована и незаконна”, се казва още в документа.