"Без съмнение Русия, в съответствие с дипломатическата практика, ще отговори симетрично и ще спази паритета, що се отнася до броя на дипломатите", каза Матвиненко, цитирана от руски медии.

Москва ще продължи упорито да обяснява позицията си, че Русия не е замесена в инцидента в Солсбъри, увери по-рано през деня говорителят на Кремъл.

Най-малко 24 страни и НАТО гонят общо над 140 руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Великобритания твърди, че нападението е било заповядано от Москва и че е било извършено с разработено от Русия нервнопаралитично вещество.

Експулсирането на руски дипломати от САЩ и редица други западни страни на служители на руската Служба за външно разузнаване ще нанесе сериозни вреди на борбата с тероризма, защото тези сътрудници са отговаряли за взаимодействието между специалните служби, а не са се занимавали с разузнавателна дейност, заяви бившият директор Федералната служба за сигурност на Русия и член на комисията на Държавната дума по въпросите на сигурността и борбата с корупцията Николай Ковальов.

Говорители на редица държави заявиха, че сред експулсираните руски дипломати е имало и сътрудници на специалните служби.

Шефът на външното разузнаване Сергей Наришкин потвърди това пред журналисти, като подчерта, че разузнавачите са работили там официално.

"Заради политически решения се принася в жертва сътрудничеството между професионалистите, което дава своите резултати, преди всичко от гледна точка на спасяването на човешки живот и борбата с тероризма", каза Ковальов, който е и специален представител на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за противодействие на тероризма, отбелязва ТАСС.