Долната камара на румънския парламент (Камарата на депутатите) отхвърли искането за оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая.

83 депутати гласуваха "за", 174 - "против", един се въздържа.

Предложението под надслов "От житницата на Европа до срама на Европа. Министър Дая съзнателно унищожава румънското селско стопанство" беше внесено от депутатите от опозиционните партии "Съюз за спасение на Румъния" (USR) и "Силата на десницата" (Forța Dreptei) миналата сряда. Тогава те отбелязаха, че макар да е бил министър два пъти и в този мандат Петре Дая е "еднакво безполезен и неподготвен" и го определиха като най-слабия министър на земеделието през последните 30 години.

Тази сутрин в интервю за румънската телевизия Антена 3 Петре Дая коментира, че Румъния няма да блокира вноса на украинско зърно, но ще бъдат въведени мита за количества над един милион тона. Очаква се по-късно днес той да обсъди въпроса с украинския си колега Микола Солский.

Полша, Словакия и Унгария през последните дни обявиха забрани за внос на пшеница, маслодайни семена и други селскостопански продукти от Украйна, с която граничат.

Служебното правителство на България пък въвежда временна забрана за вноса на храните от т.нар. коридори на солидарността от Украйна. 

Европейската комисия малко разкритикува в неделя решението на няколко страни от Централна Европа да спрат вноса на зърно от Украйна. Комисията обяви и, че готви нова помощ за страните, чиито зърнопроизводители са потърпевши от вноса на украинско зърно.