В третия ден от протеста на зърнопроизводителите на всички гранични пунктове по северната ни граница бе паркирана тежка земеделска техника. Това е последният ден от предварително обявената тридневна стачка срещу безконтролния, по думите на протестиращите, внос на евтино зърно от Украйна. Вместо да минава транзитно през страната ни, украинската продукция остава тук, докато българската стока стои непродадена, алармираха земеделците в продължение на всички дни на недоволство. Часове преди да изтеглят техниката си днес, стана ясно, че Европейският съюз може в крайна сметка да върне митата върху вноса на определени украински зърнени продукти.

Още снимки вижте тук >>>

Днес за трети ден бе блокирано движението по Е-79 на входа на Видин. Продължи и блокадата на граничния пункт край село Кардам, където протестиращите преустановиха движението на превозни средства към и от границата с Румъния, като изсипаха слънчоглед на пътя край село Кардам при отбивката за Йовково. Там бяха блокирани над 50 тежкотоварни камиона. 

По думите на председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, по техни изчисления, стойността на залежаваща продукция по складовете към момента е около 3,5 милиарда лева.

"Колегите са изключително ядосани, може би гледката на украинските камиони и молдовските допълнително нагнетява ситуацията, защото виждаш на практика колко много стока влиза в страната. И това е само в рамките на деня. Може би са над 60-70 камиона, не виждам края на опашката", каза Жекова пред БНР. 

Малки и големи зърнопроизводители излязоха на протест и в Плевен

За час бе блокирано със земеделски машини и движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Милен Коев - председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", заяви, че целта на протеста е да се защити българското производство, защото пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите за тяхното производство.

"Вчерашната среща при президента ни удовлетворява. Но искаме Европа да чуе, че ние, европейските фермери, спазваме всички правила и заслужаваме да работим, без да ни притесняват". Коев обясни, че към протеста днес са се присъединили и румънски зърнопроизводители от град Гюргево. "Засега спираме протестите, но оставаме в готовност", каза председателят на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

В продължение на един час около 20 тежки машини блокираха и пътя към граничния пункт в района на ферибота Силистра - Кълъраш. "В момента българският слънчоглед стои в складовете и ние сме в безизходица, защото е произведен скъпо, защото такива са правилата на ЕС. Създадоха коридорите на солидарността с цел да изхранят Третия свят, а украинската продукция остана в Европа. Европейската комисия трябва да отчете грешката си и да вземе мерки за обезпечаване на европейските земеделци", каза за БТА Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа.

По думите на Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите предложението да се въведе депозит на влизане в България, който да се връща при излизането на стоката от страната ни, донякъде ще помогне в създалата се ситуация. Това бе една от мерките, обсъдени вчера на срещата на "Дондуков" 2.

Радостина Жекова добави, че днес при ГКПП "Дуранкулак" няма протестиращи. "По принцип Дуранкулак не го бяхме включили, но вчера тръгнаха украински камиони и оттам, каквото движение досега нямаше на този пункт. Но явно като блокирахме границата при Кардам, пренасочиха една част от камионите. Колегите много се ядосаха и вчера блокираха Дуранкулак заради това. Днес обаче няма", уточни тя пред БТА.

Недоволството продължава въпреки вчерашната среща при президента, на която бяха набелязани мерки за решаването на проблема. Част от тях са, че България ще преговаря в Брюксел за промени в европейския регламент, позволяващ масовия внос от Украйна, и ще настоява ЕС да позволи на страната ни да въвежда антидъпингови механизми при пренасищане на пазара. 

България не може сама да наложи промяна във въпросния регламент и за целта се водят разговори с други държави, засегнати от прекомерния украински внос, за да се излезе с обща позиция пред Брюксел.  

За трети ден зърнопроизводителите блокират движението по Е-79

Снимка: БТА

Утре зърнопроизводителите ще приберат машините, за да ги изкарат отново на 7 април в подкрепа на колегите си от Румъния, които са насрочил за тогава протестните си действия. Междувременно говорителката на ЕК Мириам Гарсия Ферер анонсира пред БНР, че Европейският съюз може да върне митата върху вноса на определени украински зърнени продукти. Това по думите ѝ предвижда предпазна клауза, която ще бъде въведена в действащия сега регламент за вноса на зърно от Украйна. Неговият срок изтича през юни, но той ще бъде удължен с една година и тогава ще бъде въведена клаузата. 

Връщането на митата ще става само в случаи, когато вносът засегне целия европейски пазар. Няма да бъде взето предвид влиянието върху регионалните пазари, изтъкна тя. Стъпката ще бъде предприета само ако една или повече страни-членки изпратят молба до Европейската комисия. От Брюксел обаче първо ще трябва да направят оценка на всеки отделен случай, посочен от подателите и след това ще вземат решение.