Румънският премиер Виорика Дънчила, която е на работно посещение в Съединените щати, съобщи снощи, че е подписала в Ню Йорк споразумение с представители на Световната банка, което предвижда подобряване на достъпа на румънските граждани до медицински услуги, особено в по-слабо развитите райони на страната, съобщава в. "Адевърул" и БТА.

Дънчила написа във Фейсбук, че това е програма, която ще донесе "реални ползи на пациентите", тъй като ще увеличи финансирането за здравните услуги, осигурявани от семейните лекари, включително чрез снабдяване на лекарските кабинети с модерно оборудване. "По този начин румънците от изолираните или по-трудно достъпни райони ще имат по-лесен достъп до здравни услуги", написа румънският премиер.

В. "Журналул национал" уточнява, позовавайки на правителствено прессъобщение, че подписаното споразумение със Световната банка е за заем на стойност 500 милиона евро. Изданието цитира регионалния директор на Световната банка за Румъния и Унгария Татяна Проскурякова, която казва, че въпреки напредъка на Румъния в областта на здравеопазването "нивото на смъртните случаи, които биха могли да бъдат предотвратени чрез достъп до медицински услуги, е сред най-високите в ЕС, особено сред по-бедното население".

В. "Гъндул" съобщава, че Дънчила се е срещнала също с представители на Американския еврейски комитет и е потвърдила ангажимента на Румъния за борба с антисемитизма, ксенофобията и с всички други форми на нетолерантност. Днес румънският премиер ще се срещне с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия в централата на ООН, а по-късно ще разговаря и с американския министър на енергетиката Рик Пери.

Изданието отбелязва, че президентът Клаус Йоханис ръководи румънската делегация, която днес ще участва в откриването на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният глава ще участва и в традиционния прием, даван от американския президент Доналд Тръмп и първата дама на САЩ, както и в прием, организиран от председателя на Европейския съвет, първия заместник-председател на Европейската комисия и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността.