Няколко хиляди представители на синдикати от различни професионални сфери протестираха в центъра на Букурещ срещу намерението на правителството да прехвърли вноските за социално осигуряване от работодателите към служителите, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Протестът бе организиран от Националната синдикална конфедерация "Картел Алфа" на Площада на победата, където се намира сградата на правителството.

Към 11 ч. на Площада на победата се бяха събрали около 3 500 души, съобщи Аджерпрес. Те скандираха и носеха плакати с надписи като "Не премахвайте купоните за храна", "Направете здравеопазването приоритет", "Правото на преговори не подлежи на преговори".

Исканията на синдикатите са спиране на трансфера на социалните осигуровки от работодателя към служителя, деблокиране на преговорите и сключване на колективни трудови договори на всички нива.

Синдикалистите също така са недоволни от разпоредбите на закона за заплатите в държавния сектор и закона за социалния диалог.

Според профсъюзите чрез прехвърлянето на социалните осигуровки от работодателя към служителя ще бъдат неутрализирани увеличенията на работните заплати.

Делегация на протестиращите бе приета за разговори в правителствената сграда, съобщава още Аджерпрес. След края на разговорите премиерът Михай Тудосе заяви, че правителството не се отказва от прехвърлянето на осигуровките към работещите, но допълни, че се търси решение заедно със синдикатите, така че всички да бъдат доволни.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня коментира обаче в град Миовени, че синдикалните протести не могат да накарат правителството да се откаже от тази мярка.

Според него прехвърлянето на осигуровките от работодателя към служителя ще донесе ползи както на работещите, така и на компаниите. Драгня обясни, че така ще се увеличат пенсионните осигуровки за работещите, работодателите няма да имат по-големи общи разходи, а нетните доходи на работещите ще бъдат малко по-високи, в зависимост от заплатата.