Великобритания назначи 57-годишния дипломат от кариерата и служител на разузнаването Ричард Мур за ръководител на Секретната разузнавателна служба - службата за външно разузнаване, известна като МИ-6, предоха Ройтерс и Франс прес.

Мур постъпва в МИ-6 през 1987 г., само четири години преди рухването на СССР през 1991 г.

Добре подготвен таен агент, дълбоко уважаван в разузнавателната общност на Обединеното кралство, Мур е заемал различни постове в дипломацията и сигурността, преди да бъде назначен на най-високия пост в МИ-6, който ще поеме през есента от Алекс Йънгър.

Мур се връща в Секретната разузнавателна служба (Secret Intelligence Service, SIS) с огромен опит и ще ръководи работата на група от мъже и жени, чиито неуморни усилия рядко стават публични, но са от решаващо значение за сигурността и благоденствието на Обединеното кралство, каза днес външният министър Доминик Рааб.

Понастоящем генерален директор по политическите въпроси във външното ведомство, Мур е бил британски посланик в Турция от януари 2014 г. до декември 2017 г. и говори свободно турски. Бил е и заместник-съветник по националната сигурност.

Мур е роден в Либия. Той следва философия, политика и икономика в Оксфорд и е учил със стипендия "Кенеди" в Харвард. Играе голф, крикет и ръгби и е баща на две деца.

Сегашният шеф на МИ-6 Йънгър оглавява службата от ноември 2014 г.

МИ-6 играе важна роля в борбата срещу международния тероризъм, разпространението на химическо, биологично и ядрено оръжие и срещу кибератаките, насочени към Великобритания и нейните интереси.

Ръководителят на МИ-6 е единственият член на службата, чието име бива публично оповестявано.