Нивото на водата в река Тобол в района на град Курган в южната част на Урал в Русия надхвърли "опасното ниво", съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на местните власти, предаде Ройтерс.

Реката в града, който е административен център на Курганска област, който е разположен в близост до границата с Казахстан, се е повишила със 123 см за 24 часа, достигайки 865 см тази сутрин, съобщи РИА.

В центъра на Курган евакуационните сирени биват включвани на всеки два часа, призовавайки жителите да напускат и да отиват на безопасни места. Властите съобщиха, че реката достига "опасно" ниво, след като надвиши 850 см.

Повече от 660 жилищни сгради са наводнени в региона, цитира РИА министерството на извънредните ситуации, добавя БТА.

Жителите на 14 селища в района на Ишим в Тюменска област в Югозападен Сибир също са били евакуирани днес поради заплахата, произтичаща от покачващото се ниво на река Ишим, съобщиха официални лица.

Нивата на водата в реките в части от Урал и югозападните сибирски региони, както и в съседните райони на Казахстан, все още се покачват бързо, съобщиха официални лица.

Нивото на водата в река Тобол в Кетовския район на Курганска област, където край няколко села вече беше преодоляна 10-метровата граница, продължава да се покачва с 2-11 см на всеки два часа, предаде ТАСС.

В Курганска област поради покачването на водата в река Тобол са наводнени 334 къщи и 1148 стопански участъка, 25 населени места са без електричество. Властите призовават жителите на всички населени места в заливната зона на Тобол, включително административния център на областта град Курган, да се евакуират.

Бедствието е причинено от бързото топене на големи снежни покривки в условията на проливни дъждове, което е довело до необичайното разрастване на притоците на няколко от най-големите реки в Европа.

Общият брой на хората, евакуирани от домовете си, нарасна до около към 200 000 души късно вчера, след като губернаторът на руската Тюменска област съобщи на жителите на град Ишим (с население 65 000 души), че трябва спешно да напуснат града.