Вчерашните регионални избори в испанската провинция Каталуния доведоха до промяна в местния парламент. Каталунската социалистическа партия и Републиканската левица на Каталуния изглеждат като големите победители на изборите, проведени под знака на пандемията, която доведе до 26 на сто спад на избирателната активност спрямо изборите през 2017 г., пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА. 

Със спечелените 23 на сто от гласовете социалистическата партия удвоява резултатите си от последните избори. Това е победа за испанския премиер Педро Санчес, който пое риска да изпрати своя министър на здравеопазването Салвадор Иля, радващ се на голяма популярност, да участва в изборите в Каталуния. Но въпреки изявеното от него намерение да се опита да състави правителство, възможните му съюзници в регионалния парламент не са достатъчни, за да му позволят да поеме властта, отбелязва "Фигаро".

Дори пандемията и последвалият я икономически спад не помогнаха за постигане на предвидимост на каталунската политическа сцена, пише испанският в. "Паис".

Изборите донесоха победата на социалистическата партия на Салвадор Иля по брой гласове, но това не му стигна да победи блока на поддръжниците на каталунската независимост, който излиза от борбата по-силен. Според проучванията Републиканската левица на Каталуния и "Заедно за Каталуния" са на път да повторят правителствената коалиция от последните години, която доведе до толкова нестабилност във и извън автономната област.

Новото ще бъде, ако сепаратистите се съгласят левицата да застане начело на правителството на областта, отбелязва испанското издание.

Крайностите отново набират сили, умерените формации отново отбелязаха спад и е вероятно сепаратистите да си преразпределят властта, въпреки горчивия триумф на Иля. Изглежда, че в тресавището на каталунската политика нищо не се променя кой знае колко, освен към по-лошо, пише в редакционна статия испанският в. "Мундо".

Дори пандемията не оказа върху социологическите проучвания друг ефект, освен спада на избирателната активност - но това не промени изобщо хегемонията на каталунските националисти, въпреки слабите резултати от управлението им начело на областта, довели до години на невъзможни обещания, законодателна парализа и икономически упадък. Поддръжниците на испанската конституция, която предвижда единство и неделимост на страната, са по-фрагментирани и слаби от всякога, неспособни да представят солидна алтернатива на сепаратистите - които са по-силни от всякога.

Тези избори насред третата вълна на пандемията изобщо не трябваше да се провеждат, но споразумението за отлагането им беше невъзможно за постигане. В резултат в момента на истината "Заедно за Каталуния" и Републиканската левица на Каталуния вероятно ще си поделят отново властта, защото те са обединени от вярата си в каталунската идентичност, неподлежаща на обезсърчаване и прагматизъм.

В известен смисъл се изпълнен онзи фатален закон, според който всеки път, когато се отварят избирателните секции по време на мандат на Педро Санчес, крайностите се засилват, а умерените отслабват, отбелязва в. "Мундо".

Санчес дойде на власт с обещанието да се справи с каталунския проблем. Но неговата политика на отстъпки пред сепаратистите ги насърчи повече от всякога. Каква полза от добрия резултат на Иля, ако това няма доведе до промяна, пита испанското издание.