В Швейцария днес гласуват на референдум "за" или "против" рогата на кравите. Инициатор на допитването е фермерът Арим Капаул, който събра нужните 100 000 подписа, за да спаси, както казва той, "честта на швейцарските крави".

Днес едва 10% от тях са с рога. Аргументът рогата да се отстраняват скоро след раждането е, че животните могат да се наранят в оборите и по време на транспортиране. Според Капул обаче рогата са важни за топлообмена, животните ги имат по волята на природата, а и на опаковките на шоколада - запазената марка на Швейцария, кравите са с рога.

Казусът се появява през 70-те години, когато се приема закон, според който, ако отглеждаш крави с рога, трябва да оставиш свободно една трета от пространството, което те обитават. Това коства повече средства и усилия на фермерите, което пък води до въвеждане на практиката да се режат рогата на животните. Срещу нея обаче остро се противопоставя фермерът Армин Капул.

"Когато се кастрират животни, котки или кучета, това също е отнемане на тяхното достойнство. Двете неща са подобни, но кастрирането с операция е безболезнено, докато тук се прилага изгаряне и при махането на рогата болката е по - интензивна, когато животното се събуди", коментира Жан-Мари Сюрер, председател на ветеринарна организация.

Властите пък имат и други съображения - подобна субсидия би възлязла на 30 милиона, които трябва да се вземат от общия бюджет за селско стопанство от 3 милиарда франка.

Засега двата лагера имат долу-горе равен брой поддръжници и изходът от референдума е непредвидим, но все пак предварителните сондажи сочат, че 46% от швейцарците са против.