Турското правителство извършва разузнавателни дейности чрез незаконни и фалшиви организации, твърди заместник-председателят на Народнорепубликанската партия (НРП) Бюлен Тезджан, цитиран от "Хюриет дейли нюз" и БТА.

Тезджан показа съдебен документ, с който се изисква информация от организация, наречена "Президентско звено за национална сигурност".

"Всъщност подобна организация няма. Такива предполагаеми организации, които се занимават с водене на досиета, са престъпни организации в очите на закона", каза Тезджан след заседание днес на централния изпълнителен комитет на партията.

Размахвайки документ на прокуратурата в Невшехир от разследване срещу Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), Тезджан заяви, че съдът е изискал информация от "Президентското звено за национална сигурност".

"Не съществува институция, наречена Президентско звено за национална сигурност. Няма подобна организация, такава не е законно основана. Така че тя явно извършва разузнавателни дейности", подчерта опозиционният представител.

Тезджан поиска от лидера на Партията на справедливостта и развитието ( на президента Реджеп Тайип Ердоган), премиера, вътрешния министър и министъра на правосъдието да разяснят въпроса.

По думите му официалните институции могат да изискват информация за водените разследвания от жандармерията, полицията и разузнавателната служба МИТ.

"Но както виждате, съдебните органи събират информация от други източници", отбеляза той и запита какво е това звено, кой събира информация и води досиета в рамките на държавата под името на президентството, как съдилищата могат да се обръщат към тези организации, а полицията да ги ползва за източник на сведения.

"Това е процес по създаване на паралелна държава. Правителството трябва незабавно да обясни", заяви още Тезджан.