Протест в Ню Йорк събра няколкостотин души, които призоваваха за защита на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуална координация между Русия и кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Демонстрантите скандираха на Таймс скуеър "Долу ръцете от Мълър" и "Никой не е над закона", преди да преминат през центъра на града.

Участниците носеха плакати с надписи "Истината трябва да възтържествува" и "Отстранете и сменете Тръмп".

Подобни митинги имаше и другаде в САЩ. Организаторите казват, че назначаването за главен прокурор, макар и временно, на Матю Уитакър е "умишлен опит за възпрепятстване на разследването на специалния прокурор".

Президентът Тръмп поиска вчера оставката на главния прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс и след това го замени с Уитакър, който досега беше началник на кабинета на Сешънс. Той ще бъде изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр, но Тръмп не даде никакви индикации колко време ще остави Уитакър на временния пост. Изрази убеденост, че Уитакър ще служи добре на страната си

Той обаче неведнъж е критикувал разследването на Мълър. Демократите в Конгреса вече призоваха Уитакър да си направи отвод като наблюдаващ разследването.