Това заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън на пресконференция с руския си колега Сергей Лавров след срещата им днес в Москва, съобщи Ройтерс. 

По думите на Джонсън има много доказателства за руска намеса в изборите в Германия, САЩ и други страни.
 
"Хората искат изборите да са свободни и демократични, без външна намеса. Сигурен съм, че Сергей Лавров също ще подкрепи този вид избори. За жалост има много доказателства за руска намеса в изборите в Германия, Дания, Франция, САЩ", заяви Джонсън, цитиран от Франс прес. 

Лавров възрази, като заяви, че това е нещо измислено от западняците и "за жалост сега те са заложници на тази тема и е много трудно да бъдат изкарани от нея".
 
Според него текущото състояние в отношенията на Москва и Лондон не трябва да пречи на сътрудничеството по важни външнополитически въпроси, нито на активизирането на контактите между двете страни. Неговият руски колега заяви, че е готов на диалог на принципа на равенството.

Лавров припомни интервю на британския външен министър за руската агенция "Спутник", в което той казал, че Лондон всъщност не разполага с доказателства за руска намеса, която да е била успешна.

По думите на Лавров дори Джонсън е признал, че няма доказателства за намеса по време на референдума във Великобритания за Брекзит миналата година. Тук обаче Джонсън го поправи, че е говорел за успешна намеса.

"Виждате ли, ако той не ми противоречи по този въпрос, това ще съсипе репутацията му пред медиите у дома", пошегува се Лавров. "Аз се притеснявам за Вашата репутация, Сергей", отвърна му Джонсън, след което го увери, че Лондон иска да обърне нова страница в отношенията с Москва.

"Трябва да намерим начин да вървим напред", заяви Джонсън. "Аз съм първият британски външен министър, който се казва Борис. И моля ви, не се съмнявайте, искам да постигна подобряване на отношенията", добави той.

Джонсън шеговито разказа как един британски депутат го посъветвал да не пие водка и да не носи телефон по време на визитата си в Русия, а той в знак на доверие дал на своя домакин палтото си заедно с всичко в джобовете.

Лавров каза, че в джобовете нямало нищо. В отговор британският дипломат възкликна: "А, значи вие сте го претърсили?"