Спорът между Варшава и Брюксел по повод недостатъчната независимост на полските съдии се изостри още повече в сряда, когато съдебната система на ЕС наложи на Полша глоба от един милион евро дневно.

Това е най-голямата дневна глоба, постановявана досега от Съда на Европейския съюз, посочи институцията, базирана в Люксембург.

С решението Полша се наказва за неспазване на постановление на Съда на ЕС, наредил на 14 юли незабавно да спре дейността си Дисциплинарната камара на полския Върховен съд.

Този орган, създаден в рамките на оспорвана съдебна реформа, е натоварен с надзор над полските съдии и оправомощен да сваля имунитета им, за да бъдат преследвани по съдебен ред, или да намалява заплатите им.

"Въпросът за организацията на съдебната система е от изключителната компетенция на държавите членки", реагира говорителят на полското правителство, според когото тази реорганизация цели да осигури "ефективно действие". "Избраният път на глоби и шантаж срещу страната ни не е правилният път", добави Пьотър Мюлер.

Решението на Съда на ЕС потвърждава "дълбоката загриженост по повод риска от тежки и непоправими щети за правния ред в Европейския съюз и за правовата държава", коментира еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. "На разположение сме, за да започне диалог с полските власти", допълни той и съобщи, че ще замине за Варшава в средата на ноември.

Главата на полското консервативно правителство Матеуш Моравецки неотдавна обеща, че ще бъде премахната Дисциплинарната камара, наблюдаваща съдиите. Варшава през август каза, че ще я разпусне, но това още не е станало.

През юли Съдът на ЕС се произнесе, че тази камара "не дава пълни гаранции за безпристрастност и независимост" и "не е защитена от преки и непреки влияния на законодателната и изпълнителната власт".

На 7 септември Европейската комисия настоя пред Съда за финансова санкция с мотива, че "съдебните системи в ЕС трябва да бъдат независими и справедливи".

Възстановителният план е замразен

Според европейски източник глобата вероятно ще се прилага от вчера, щом Полша е била уведомена за решението на съда.

Варшава от години е в конфликт с Брюксел по повод оспорваните правосъдни реформи, осъществявани от управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" и ограничаващи според критиците им властта на съдиите.

Напрежението нарасна още повече, след като на 7 октомври полският Конституционен съд определи някои членове от договорите на ЕС като "несъвместими" с основния закон на страната - гръм от ясно небе за европейците, разглеждащи това като безпрецедентна атака срещу върховенството на европейското право и изпълнението на решенията, вземани от съда в Люксембург.

Недостатъчната независимост на полското правосъдие и предимството на европейското право бяха сред основните теми на европейската среща на върха миналата седмица.

Германия настоя с цялата си тежест за диалог с Варшава и двайсет и седемте страни от общността заложиха на помирение, но си запазиха възможността за ответни мерки в бъдеще.

Твърдейки, че иска да остане в ЕС, където членува от 2004 г., Полша неведнъж е критикувала "шантажа" на Брюксел.

Планът за постковидно възстановяване на Полша на стойност 36 милиарда евро в момента е замразен от Европейската комисия, която държи да получи гаранции за независимост на полската съдебна система.

През септември след решение на съда в Люксембург, разпоредил затваряне на полска каменовъглена мина, чието вредно въздействие върху околната среда бе заклеймено от съседна Чехия, Варшава бе осъдена на глоба в размер на 500 000 евро дневно, която още не е започнала да плаща.

На 19 октомври ЕК поиска в писмо до полските власти да съобщят как смятат да изпълнят решението за затваряне на мината. В противен случай редовно ще получават "искания за събиране на вземания".

Превод: Андрей Шарков, БТА