Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще има възможност да обсъди с президента на Франция Еманюел Макрон въпроса за състава на новата ЕК на заседанието на Европейския съвет следващата седмица. Това съобщи говорител на комисията.

Очаква се Макрон и Фон дер Лайен да обсъдят решението на Европейския парламент да отхвърли предложената от Франция за еврокомисар Силви Гулар. Досега нито Франция, нито Унгария, нито Румъния са изпратили официални предложения за нови еврокомисари, след като първоначалните им кандидати не издържаха изпита пред евродепутатите, уточни говорителят, цитиран от БТА.

Той не пожела нито да отрече, нито да потвърди думите на Макрон, цитирани от френските медии, че Фон дер Лайен му е обещала, че Гулар ще издържи изпита в ЕП, защото е осигурена необходимата подкрепа. Гулар вчера бе отхвърлена окончателно от евродепутатите, след като не успя да отговори убедително защо заради водените срещу нея разследвания не може да бъде френски министър, но очаква да бъде избрана за еврокомисар.

Макрон твърди, че освен Гулар е дал на Фон дер Лайен още две имена за еврокомисари това лято. По неговите думи отговорността за последвалите събития е на Фон дер Лайен, която избрала Гулар, макар да била предупредена от френския президент за възможните неприятности.

Говорител на ЕК днес отказа коментар с обяснението, че поверителността на разговорите осигурява постигането на решения в ЕС. Всеки политик носи отговорност за опазването на тайната на разговора, добави говорителят.

Френската преса днес излезе с водещи критични заглавия за историята с Гулар, в които най-често упреците са за проява на арогантност от френския президент. Френските медии определят случая като огромен провал за страната, шамар и студен душ.

Срещу френската кандидатка се водят две разследвания - едното е на френското правосъдие, а другото - на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Подозира се, че Гулар е замесена в схема за фиктивно наемане на работа във френската центристка партия "Демократично движение", на която е член.

Отказът на Европейския парламент да одобри кандидатурата на Гулар за еврокомисар е "тежка институционална криза за Европа", заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес и БТА. "Защото без комисар от Франция комисията не може да поеме на път", обясни тя пред радио "Франс ентер".

Кризата трябва да бъде "решена със спокойствие, без гняв, но трябва (председателката на новата комисия) Урсула фон дер Лайен да ни каже какво очаква от Франция", добави Амели дьо Моншален.

"Силви Гулар мина три комисии, изслушвана бе в течение на шест часа, по-специално от комисията по юридическите въпроси, която следи да няма конфликт на интереси. Тази комисия не откри нищо във връзка с конфликти на интереси", заяви френският държавен секретар по европейските въпроси.

"Много уважавам Европейския парламент, но един парламент не е съдилище, където се гледат делата, неразгледани от съдилищата в съдебната система", добави тя.

"С президента и с Урсула фон дер Лайен имаме днес една задача - да решим тази криза, да открием бързи отговори за нея", заключи Амели дьо Моншален.

Френският президент, за когото Европа е приоритет, се стреми преди всичко да запази мандата, обещан на Силви Гулар като представителка на Франция - обширен портфейл, включващ вътрешния пазар, съответно индустриалната политика, дигиталната сфера, отбраната и космоса. Макрон разчита да използва този лост, за да лансира отново след двугодишни безуспешни опити в разделена Европа една индустриална политика, предполагаща големи европейски проекти, допълва АФП.