Мария Габриел получава единодушното одобрение на комисиите на Европейския парламент по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. Това съобщи председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.

Тази сутрин ръководствата на двете парламентарни комисии обсъдиха на закрито заседание снощното изслушване на Габриел, предложена за еврокомисар по младежта и иновациите в Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Още след изслушването снощи председателите на двете парламентарни комисии изразиха задоволство от представянето на българския еврокомисар.

На 17 октомври се очаква общата оценка на ЕП за кандидатите за еврокомисари. Предвижда се на 23 октомври целият състав на новата ЕК да бъде гласуван от евродепутатите в Страсбург.

В края на изслушването снощи изпитващите я изпратиха с аплодисменти и признаха колко е подготвена за мащабното портфолио, което ще управлява следващите 5 г. - образование, иновации, наука, младеж, култура и спорт.

По време на нейното встъпително изказване, Мария Габриел изтъкна важността на създаването на европейско пространство за научни изследвания, иновации, образование, култура и спорт, както и синергии между програмите, за да могат те да отговорят на очакванията на европейците, най- вече в областта на устойчивото развитие и създаването на нови възможности за младежите.

Двете комисии бяха критични относно това, че не се споменава "култура" и "научни изследвания" в заглавието на ресора на комисаря.

Членовете на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика подчертаха необходимостта от амбициозен бюджет за предстоящата научноизследователска програма Хоризонт 2020, в съответствие с позицията на ЕП и с участието му в прилагането.

Евродепутатите от Комисията по култура и образование повдигнаха въпроси свързани с бюджета на програмата Еразъм+, призовавайки кандидата да увеличи тройно бюджета й. Те също искаха да разберат как дигитализацията може да бъде полезна за европейското наследство, както и как най-добре може да се предпази и гарантира достъпът до култура и образование за всички културни и езикови малцинства в Европа. Допълнителни въпроси подчертаха необходимостта от насърчаването на аудиовизуалните медии от културна гледна точка.

Лидерът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер похвали българския еврокомисар в туитър. Нарече я правилния човек на правилното място, затова и единодушната подкрепа на Европейския парламент е "повече от заслужена".

Първите реакции и на българските евродепутати бяха положителни.

Първите реакции след изслушването бяха положителни сред всички политически сили.

"Първите коментари от някои от моите колеги са, че тя сложи летвата много високо за следващите изслушвания на следващите комисари, които ще бъдат след няколко дни", разкрива евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП, цитиран от bTV.

"Госпожа Габриел.успя да адресира най-важните въпроси, които стоят пред ЕС. Защо ЕС изостава значително от глобалните сили като Съединените щати или дори от Израел по отношение на иновациите и технологичното развитие", смята Илхан Кючук от парламентарната група на "Обнови Европа".

Мария Габриел отговаря на френски език и получи комплименти за това.

"Тя говори идеално. Чудесен френски език, практически без разлика от родените с френски език", заяви евродепутатът Иво Христов от Алианс на европейските социалисти и демократите, който е известен франкофон.

Не трябва да се делим на управляващи и опозиция, когато става въпрос за българска кандидатура за висок европейски пост, смятат нашите евродепутати.