Това става ясно от интервю на новия външен министър на страната Зигмар Габриел за руската агенция Интерфакс. Днес Габриел пристига в Москва за своето първо посещение там в качеството на си на дипломат № 1 в Берлин.

"Ако ракетите "Искандер - М" бъдат разположени за постоянно в Калининградска област, това би ни дало повод за голяма тревога и би станало тласък назад в осигуряването на европейска сигурност - казва министърът. - Затова ние внимателно и з известна загриженост следим какво става в Калининградска област".

Зигмар Габриел се обявява за подновяване на редовните заседания на Съвета НАТО - Русия, както и за "преговори за мерките за намаляване на рисковете в Балтийския регион.

"Ние на всяка цена трябва да предотвратим плъзването към времената на студената война", заявява германският министър.

Външните министри на Русия и Германия Сергей Лавров и Зигмар Габриел ще обсъдят днес в Москва положението в Сирия, Украйна и Либия, както и състоянието на двустранните отношения, предаде БТА.

Агенцията цитира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По нейните думи ще се обсъждат и проекти в търговията и икономиката, културата и хуманитарната област.

Вчера Габриел каза във Варшава, че смята засегне пред Лавров темата за установяване на примирие в Източна Украйна.

Американски генерал обвини Русия за друг тип ракети

Американската армия за пръв път обвини публично Русия, че е разположила крилата ракета с наземно базиране, нарушавайки договора за ядрените оръжия със среден обсег.

Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Не става дума за комплексите "Искандер", които са оперативно-тактически. В САЩ вече няколко пъти е споменавано, че Русия разполагала ракети със среден обсег - без официално уточнения какви именно са те и къде се намират.

Ген. Пол Селва, с ранг на зам.-шеф на Ганщаба, заяви вчера пред комисия на Камарата на представителите, че разполагането на ракета от този тип нарушава "духа и замисъла" на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г.

Правителството на бившия президент Барак Обама също е обвинявало Москва в нарушаване на договора, но изявлението на Селва е първото публично потвърждение на появилите се в последно време медийни съобщения.

Селва заяви, че разполагането на тази ракета е риск за повечето обекти на САЩ в Европа. Според него то е преднамерен опит да се създаде заплаха за НАТО.