Бившият президент на босненската Република Сръбска по време на войната от 1992-1995 г. Радован Караджич обжалва доживотната си присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството, произнесена на 20 март, предадоха информационните агенции.

В жалбата, подписана от адвоката Питър Робинсън, са посочени 8 основания, сред които нарушаване на правата на подсъдимия Караджич, липса на мотивирано заключение на Апелативната камара и нарушение на практиката за определяне на срока за наказание за военните престъпления в бивша Югославия.

В документа защитата предлага доживотната присъда да бъде отменена, а делото да бъде върнато за преразглеждане.

Караджич, който се укрива 13 години от правосъдието, беше арестуван в Сърбия през юли 2008 г. Процесът срещу него в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия започна на 26 октомври 2009 г. и продължи до март 2016 г., когато Караджич бе осъден на 40 години затвор за геноцид в Сребреница, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за 44-месечната обсада на Сараево, държане на заложници от мироопазващите сили на ООН и етническо прочистване, целящо прогонване на хървати и мюсюлмани от редица райони на Босна.

Присъдата бе обжалвана в Международния остатъчен механизъм, създаден на довърши делата на трибунала след изтичане на мандата му. На 20 март Апелативната камара на механизма увеличи присъдата от 40 години на доживотен затвор.