Това показва разпространено вчера изследване на Световната банка, цитирано от Франс прес и БТА. 

Либерия е една от трите страни, които са най-силно засегнати от ебола страни, наред с Гвинея и Сиера Леоне.

"Дори живеещите в най-отдалечените места в Либерия, където не бе открита ебола, понасят вторичните икономически ефекти от тази ужасна епидемия", отбелязва в комюнике Ана Ревенга, директор на отдела за бедността в Световната банка.

Най-засегнати икономически са самонаетите, според изследването, направено съвместно с института "Галъп" въз основа на анкети по телефона. Около 64% от запитаните в момента са в принудителна безработица (без земеделския сектор), а преди да избухне епидемията те са се занимавали с някаква дейност.

Малко по-нисък е делът на щатните служители в Либерия, останали без работа - 49 процента.

По данни на специалистите в Либерия се отбелязва известно понижение на смъртността от опасния вирус. Миналата седмица президентката на страната Елън Джонсън-Сърлийф отмени извънредното положение, въведено  през август с цел да се ограничи придвижването на населението по време на епидемията. Запазва се обаче комендантският час, който ограничава движението на хората от полунощ до 6 ч. сутринта.

Броят на починалите в епидемията от Ебола е достигнал 5420 души от общо 15 145 случая на заразени в 8 страни, съобщи вчера Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс и БТА.
 
Най-интензивно и широко смъртоносният вирус се предава в Сиера Леоне. В тази западноафриканска страна са потвърдени 533 нови случая в седмицата преди 16 ноември, се казва съобщението на СЗО.