Ситуацията е изключително сериозна, предупредиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирани от "Ройтерс".

Говорителката на еврокомисаря по енергетиката Марлина Холцнер заяви, че на Първи и Трети блок е започнало частично разтопяване на активните зони на реакторите при неработеща система за охлаждане. Това следвало от направения от експерти на Европейската комисия анализ на обстановката от официални източници в Япония, МААЕ и съобщения в медиите, съобщи БТА.

За втори реактор се предполагаше пълно разтопяване на ядрения материал след няколко взрива и пожари. 

Вчера еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер нарече случващото се във "Фукушима" 1 "апокалипсис".

На този фон операторът на "Фукушима" 1 - "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО), обяви, че в най-скоро време ще бъде довършено изграждането на резервна захранваща линия, с която ще се възстанови захранването на електрическите помпи в авариралите реактори на "Фукушима" 1, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това ще реши окончателно проблемите с охлаждането на реакторите, при които заради повреда в охладителните системи възникна реална опасност от стопяване на ядрото.

Полицията реши по-рано да охлади отработеното ядрено гориво в трети реактор с водни оръдия за борба с безредици. Предишният план за разпръскване на вода от хеликоптер се провали заради високото ниво на радиация около електроцентралата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ТЕПКО съобщи, че са започнали да обливат и реактори 5 и 6, които не бяха проблем, предаде Ройтерс.
Би Би Си разпространи днес снимка с обяснения къде каква повреда има.

Равнищата на радиация около "Фукушима" 1 може да доведат до облъчване на аварийния персонал със смъртоносни дози радиация, заяви ръководителят на
американската Комисия за ядрено регулиране Грегъри Яцко, цитиран от Ройтерс.
В басейна за отработеното гориво на Четвърти реактор в централата вече няма вода, което може да е в резултат на изключително високите равнища на радиация, каза той вечерта на заседание на подкомисията по енергетика и търговия в Камарата на представителите в Конгреса, цитиран от Франс прес. По думите му, в този реактор е имало водородна експлозия.

Днед на американските военни бе забранено да се доближават на по-малко от 80 километра от "Фукушима" 1. Американското командване раздава на войниците таблетки калиев йодид като предпазна мярка срещу радиацията.

Според Уикилийкс преди повече от 2 г. МААЕ е предупредила Япония, че нейните АЕЦ не могат да издържат земетресение, пише междувременно в. "Дейли телеграф".

Премиерът Наото Кан съобщи, че от петък са спасени над 26 000 човека.
Спасителните операции обаче са затруднени от силните студове и снеговалежите. Влошени са и условията за живот на евакуираните - към половин милион души, останали без подслон или изселени от 20-километровата зона около "Фукушима".

В опит да успокои населението императорът Акихито направи обръщение към народа: „Изключително съм притеснен от ядрената ситуация, защото тя е непредвидима. Надявам се отговорните лица да се погрижат нещата да не се влошат”.
Императорът произнася речи само за специални празници.
Вижте видео от обръщението

Последна актуализация в 00.05 ч.

* Активна зона на реактора (ядро) е пространството, в което произтича контролируемата реакция на делене на изотопите на урана (процесът на създаване на ядрена енергия). Пълното разрушаване на активната зона ще доведе до изхвърляне на намиращите се в рактора радиоактивни елементи.