Руският президент Владимир Путин ще приеме на среща американския държавен секретар Майк Помпейо, който замина за Сочи за преговори с руския външен министър Сергей Лавров. Това потвърди президентският прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Преговорите между Лавров и Помпейо са акцентът, а след това двамата ще отидат при президента", каза Песков.

Срещата между Лавров и Помпейо е втора за месеца, след разговорите им на 6 май във Финландия. През последната седмица американския държавен секретар се срещна и с лидери в Европа и Близкия изток за обсъждане на напрежението с Иран. Помпейо отмени планираното си за понеделник пристигане в Москва и вместо това отиде в Брюксел, където разговаря с европейски дипломати, опитващи се да спасят ядреното споразумение с руския съюзник Иран.

САЩ настояват Европейския съюз да изолира Иран, а Брюксел не отстъпва от пътя към сделка с Техеран. На фона на серията дипломатически разговори, Лондон предупреждава за риск от военен конфликт.

Миналата седмица изпълняващият длъжността военен министър на САЩ Патрик Шанахан е представил на президента Доналд Тръмп осъвременен военен план, който предвижда изпращането на до 120 хиляди военнослужещи в Близкия Изток в случай, че Иран атакува американски сили или ускори работата по ядреното си въоръжение, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Затова и темата за Иран и Сирия няма да бъде подмината при срещата между Путин, Лавров и Помпейо, потвърди и специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук.

"Иран играе дестабилизираща роля в Сирия... Знаем, че е в интерес на Русия да стабилизира Сирия, но докато Иран използва Сирия като площадка за постигане на целите на своята външна политика, тя няма да бъде стабилна", заявява Хук.

При посещението на Помпейо в Русия се очаква също така да бъдат обсъдени въпросите за Украйна и контрола върху ядрените оръжия, отбелязва "Гардиън".

 В навечерието на срещата между Лавров и Помпейо се проведоха разговори между Русия и Китай. Лавров и министърът на външните работи на Китай - Ван И се похвалиха взаимно и заедно критикуваха САЩ по търговски въпроси, акцентира руският ежедневник "Комерсант". Китай и Русия подчертаха за "историческо рекордно" равнище на сътрудничество помежду си и обвиниха САЩ в санкционен натиск и генериране на кризи. Според руската делегация, преговорите с китайския външен министър, не са планирани специално така, че да предшестват руско-американската среща. Въпреки това тя идва в пиков момент -охладнелите отношения между САЩ и Китай, които водят все по-ожесточен търговски спор около последните решения на Вашингтон да вдигне митата върху стоките, внасяни от Китай.

"Комерсант" коментира, че срещата между Лавров и Ван И е изглеждала като артилерийска подготовка за визитата на американския държавен секретар. По случая, след срещата с Ван И, Лавров изказа недоволството си от политиката на Вашингтон, което на фона на обраните му публични изказвания нямаше как да не бъде отбелязано от международните медии.

Посещението на Помпейо в Сочи днес ще бъде първата среща между висши представители на САЩ и Русия от публикуването на редактирания вариант на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването му за руска намеса в американските избори през 2016 г. и предполагаем сговор с кампанията на президента Доналд Тръмп. Говори се, че разследването е ограничило желанието на Тръмп за изграждане на по-близки отношения с Путин, когото той открито хвалеше по време на предизборната кампания, предава БТА.

Руският външен министър Сергей Лавров определи преговорите Помпейо като опит за стабилизиране на двустранните отношения, пострадали заради разследването на Мълър и нарастващото напрежение във Венецуела и Иран, където Москва подкрепя лидери, на които Вашингтон се противопоставя.