Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо лети за Русия за среща с президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров следващата седмица, съобщава Ройтерс. Визитата е планирана за 12-14 май т. г. За нея бе оповестено по време на срещата на Арктическия съвет във Финландия. Тогава Помпейо отмени изненадващо планирано посещение в Берлин, без да назовава причини.

Путин ще приеме Помпейо на 14-и май в Сочи, оповести говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. От Кремъл допълниха, че не е изключена среща с президента, но говорителят Дмитрий Песков не даде никакви допълнителни подробности.

Руският външен министър определи разговора си с американския държавен секретар във Финландия като "много добра крачка напред" след телефонния разговор между президентите Путин и Тръмп, състоял се по американска инициатива.

Срещата между Лавров и Помпейо ще е втора в рамките на месеца. 

"Имаме интереси, които са определено различни. Изразено бе желание да започнем да опитваме и да намерим пътища, по които ние можем да постигнем действителен напредък за места, на които имаме застъпващи се интереси, колкото и тесни да са те, и се надявам, че ние можем да постигнем това", каза Помпейо.