Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова днес САЩ "да се откажат от безотговорните си планове" за Венецуела в момент, когато Вашингтон засили тази седмица натиска върху привържениците на Каракас и посочи, че вече не може да изключи военно решение, предаде Франс прес.

На среща с венецуелския първи дипломат Хорхе Ареаса в Москва Лавров призова Вашингтон да действа изключително само в рамките на международното право.

Ареаса от своя страна предаде благодарностите на венецуелския президент Николас Мадуро към руския държавен глава Владимир Путин за подкрепата на суверенитета на латиноамериканската страна, предаде ТАСС.

Русия и другите съюзници на венецуелския президент Николас Мадуро трябва да си тръгнат от Венецуела, каза днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

"Руснаците трябва да си ходят" и "всички други страни, които пречат на венецуелците да възстановят демокрацията, трябва да си ходят", заяви той в ефира на телевизия Ей Би Си.

Той каза, че ще разговаря по-подробно за руското присъствие в Каракас с колегата си Сергей Лавров, с когото ще се срещне след няколко дни в кулоарите на форум във Финландия.

"Целта е ясна", каза той - "искаме иранците, руснаците и кубинците да си тръгнат".