Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо нападна дългогодишния американски съюзник Великобритания заради отношението й към Китай и "Хуавей" с думите, че това отношение може да навреди на обмена на разунавателни данни между Вашингтон и Лондон.

Неотдавна британският премиер Тереза Мей се съглас да се позволи на китайския телекомуникационен гигант да участва в изграждането на британската мрежа за мобилна комуникация от пето поколение (5G) въпреки предупрежденията за сигурността, отправени от британски министри и от САЩ. Дни пок-късно британският министър на отбраната Гевин Уилямсън беше уволнен, тъй като по негова вина е изтекла поверителна информация от преговорите в Съвета за национална сигурност, които по принцип са строго конфиденциални. 

Помпейо направи изказването по време на посещението си в британската столица, в реч в в консервативния мозъчен тръст Център за политически изследвания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Помпейо оспори отношението на правителството на премиера Тереза Мей към Пекин и предизвика Лондон с думите, че покойният британски лидер Маргарет Тачър е щяла да заеме по-твърда линия спрямо Китай.

"Запитайте се: щеше ли Желязната лейди да мълчи, докато Китай нарушава суверенитета на страните чрез корупция и принуда?", попита държавният секретар на САЩ.

"Недостатъчната сигурност ще навреди на възможностите на САЩ да споделят определена информация по проверените мрежи. Тъкмо това иска Китай - да разедини западните съюзи чрез битове и байтове, не чрез куршуми и бомби", допълни той.

Помпейо заяви, че Западът е изправен пред възраждащото се съревнование между великите сили, дължащо се на Китай, Русия и Иран.

"Сега не е време някой от нас да показва колебание", каза той. "В случая с Китай сме изправени пред нов вид предизвикателство; авторитарен режим, който е икономически интегриран със Запада по начини, по които СССР никога не е бил", допълни Помпейо.

Той заяви, че Китай краде поверителна интелектуална собственост и поверителни търговски данни в Европа, Азия и САЩ. Помпейо открои компанията "Хуавей".

"Китайското правителство може законно да иска достъп до данните, които минават през системите на "Хуавей" и Зет Ти И. Защо ще му е на някого да предоставя такава мощ на режим, който вече е извършвал груби нарушения в киберпространството?", попита той. "Какво може да стори правителството на Нейно величество, за да гарантира, че секретните технологии няма да се превърнат в отворени врати за шпионите на Пекин?"

САЩ казаха на съюзниците си да не използват оборудване от "Хуавей" за изграждането на новите далекосъобщителни мрежи от пето поколение поради опасения, че то може да се превърне в средство за китайски шпионаж. Китайската компания категорично отхвърли обвиненията. Великобритания обаче даде да се разбере, че ще й предостави ограничена роля в изграждането на мрежите си пето поколение.

Финансовата директорка на "Хуавей" ще се бори "със зъби и нокти"

Мън Ванчжоу, финансовата директорка на "Хуавей" (Huawei), обеща да се бори "със зъби и нокти" срещу екстрадирането си в Съединените щати, предаде междувременно Франс прес.

Вчера Мън се изправи пред съд във Ванкувър. Нейните адвокати оспорваха, според тях, незаконния арест на клиентката им на летището на канадския град на 1 декември по сигнал на американските власти и поискаха смекчаване на условията, при които тя бе пусната под гаранция.

Представител на канадския филиал на Хуавей заяви, че 47-годишната Мън "ще поиска спиране на процедурата за екстрадиция". Обвиненията срещу нея са "чисто и просто фалшиви", увери той.

В САЩ на финансовата директорка на Хуавей са повдигнати обвинения в нарушаване на санкциите срещу Иран - нещо, което тя отрича.

Мън Ванчжоу ще се яви отново пред съда на 23 септември. Канадският съд обаче ще започне да разглежда по същество искането за екстрадиция на китайката в САЩ не по-рано от януари.

Финансовата директорка на "Хуавей" междувременно остава на свобода, след като плати гаранция от 10 милиона канадски долара (6,6 милиона евро) и се съгласи да носи проследяваща електронна гривна и да си предаде паспорта.

През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност да се намеси по случая, ако това му помогне да сключи изгодно търговско споразумение с Китай. Това изявление не се понрави на Канада, припомня Франс прес.

Според адвокатите на Мън тези коментари на Тръмп подкопават правовата държава и показват, че процесът срещу клиентката им е политически мотивиран.

След ареста на финансовата директорка на "Хуавей" Китай задържа двама канадци и осъди други двама техни сънародници на смърт за наркотрафик.