Руският президент Владимир Путин ще приеме утре държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който ще отиде в Сочи за преговори с руския външен министър Сергей Лавров. Това потвърди президентският прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Главното утре са преговорите между Лавров и Помпейо, след това двамата ще отидат при президента", каза Песков. Путин ще ги приеме, те ще разкажат за резултатите от преговорите си и ще обсъдят редица въпроси, добави говорителят.

Срещата между Лавров и Помпейо в Сочи ще е втората за този месец - на 6 май те водиха преговори във Финландия, посочва ТАСС.

Очаква се на срещата в Сочи да бъде обсъдена и евентуална нова среща между президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп.

По-рано Лавров заяви, че на срещата си с Помпео иска да си изясни как САЩ планират да излязат от кризата около СВПД /Съвместния всеобхватен план за действие - Joint Comprehensive Plan of Action, политическо споразумение между Иран и група държави за ядрената програма на арабската държава, сред които САЩ, Русия, КНР, Великобритания, Франция и Германия/. Лавров смята да обсъди с американския си колега и съдбата на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия.

В Москва считат, че Лавров и Помпео ще говорят и за кризата във Венецуела, ситуацията в Сирия и в Украйна. Помпео трябваше първо да посети Русия на 13-14 май, но заради визитата си в Брюксел отмени планираното за понеделник посещение в Москва.

Днес Лавров се среща в Сочи с китайския си колега Ван И, с който са обсъдили предстоящото държавно посещение в Русия на китайския лидер Си Цзинпин. Той ще се срещне с руския президент Владимир Путин в началото на юни в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. От изявленията на двамата министри стана ясно, че позициите на Москва и Пекин по редица въпроси от актуалния международен дневен съвпадат. Като примери бяха посочени ситуацията на Корейския полуостров, Венецуела, Сирия и Афганистан. 

Особено внимание е било отделено на ядрената сделка с Иран. Сергей Лавров е призовал Великобритания, Германия и Франция да изпълнят поетите от тях ангажименти: "Разчитам, че все пак европейците ще се придържат към това, което е записано в резолюцията на Съвета за сигурност, утвърдила Съвместния план за действие. Нямам никакви съмнение, че ще бъдат подложени на колосален натиск от Майк Помпео да действат в противоположната посока".