Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна на посещение във Великобритания, за да предложи "специални отношения" след Брекзит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Помпейо е в Лондон след приключило необявено предварително посещение в Ирак и отменената визита в Берлин.

В британската столица държавният секретар ще се срещне с премиера Тереза Мей. Най-напред обаче проведе разговори с  външния министър Джереми Хънт (на снимката).

Премиерът Мей се бори с продължаваща от три години политическа криза, свързана с Брекзит. Великобритания се опитва да напусне ЕС след 46 години членство и много дипломати казват, че раздялата вече е отслабила страната, отбелязва Ройтерс. На този фон се очаква Помпейо да произнесе реч за т.нар. "специални отношения" между Вашингтон и Лондон.

Както Брекзит, така и донякъде непредвидимите действия на президента Доналд Тръмп доведоха до известно обтягане на отношенията между водещата световна сила и главният й европейски съюзник, подчертава Ройтерс.

Очаква се на срещата с Мей Помпейо да обсъди ситуацията с Иран, предстоящата държавна визитата на Тръмп в Лондон и да предупреди Великобритания да не позволява на китайската телекомуникационна корпорация "Хуавей" да участва в изграждането на британската 5G мрежа, отбелязва ДПА.