Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за удължаване на забраната за внос на храни от Европейския съюз до 31 декември 2020 година, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че Русия наложи ембарго върху широк спектър от вносни стоки от ЕС и други страни през 2014 г. в отговор на международните санкции, наложени й заради нейната роля в украинската криза.

На руското правителство е възложено да гарантира изпълнението на мерките по прилагането на този указ и при необходимост да внесе предложение за изменение на срока на действие на посочените контрасанкции, съобщи ТАСС.

В друг документ Путин е променил нормите на първоначалния указ за контрасанкции от  2014 г. Документът дава разрешение за транзитни превози на стоки през Русия "при условие, че се гарантира тяхната проследимост с помощта на система за управление, базирана на технологията GLONASS". В този случай тези стоки трябва да бъдат запечатани и водачите, участващи в транзита на този товар, трябва да имат съответните регистрационни талони.

В допълнение, сега указът изрично разрешава вноса на стоки под санкционен режим от физически лица за лична употреба.

През март 2014 година във връзка със ситуацията в Украйна ЕС и редица страни, сред които САЩ, Канада, Австралия, Япония, Швейцария, Нова Зеландия и Исландия, започнаха да въвеждат санкции срещу Русия. По-специално те обявиха списъци с руски физически и юридически лица, срещу които са наложени санкции, припомня ТАСС.

На 6 август 2014 година Путин подписа указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки с цел да се гарантира сигурността на Руската федерация". На следващия ден руското правителство въведе забрана върху вноса на редица хранителни стоки от САЩ, ЕС, Норвегия, Австралия и Канада.

След като на 22 юни 2015 година страните от ЕС удължиха санкциите срещу Русия, на 24 юни Путин с указ продължи действието на ембаргото с още една година. След това то бе удължавано два пъти, за последно на 12 юли 2018 година - до края на 2019 година, припомня ТАСС.