Президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин успяха да обсъдят Иран, Сирия, Венецуела и Украйна в среща, която продължи около час и половина (по-точно час и 20 минути - по-дълго от планираното). Двамата държавни ръководители заявиха, че подобряват отношенията в интерес както на страните си, така и на света, съобщи Белият дом.

Срещата се проведе в рамките на започналата по-рано днес среща на върха на Г-20 в японския град Осака.

"Двамата лидери се съгласиха, че подобряването на отношенията между САЩ и Русия отговаря на взаимните интереси и интересите на целия свят", се подчертава в съобщението на Белия дом, цитирано от ТАСС.

"Президентите се съгласиха, че двете страни ще продължат дискусиите за моделите на контрол над въоръженията на XXI век, които, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включват Китай", се казва още в съобщението.

Преди началото на разговора американският президент заяви, че за него е голяма чест да разговаря с Путин. "Имаме много теми за обсъждане, включително въпроси, свързани с търговията и разоръжаването", каза Тръмп, цитиран от руската агенция РБК. Той сравни суматохата около срещата му с Путин с връчването на наградите "Оскар", съобщи NBC, цитирана от ТАСС.

"Това е като (представянето на наградите) от Американската филмова академия", каза американският президент на Путин, позиращи пред камерите в началото на срещата. 

На разговорите от американска страна присъстваха дъщерята и зетят на американския президент - Иванка Тръмп и неговият старши съветник Джаред Къшнър. Също така държавният секретар Майк Помпейо, финансовият министър Стивън Мнучин, съветникът по националната сигурност Джон Болтън, новият прессекретар на Белия дом, Стефани Гришам, която преди това ръководеше пресслужбата на Първата дама на САЩ. Самата Мелания Тръмп не присъства.

От руска страна край Путин бяха външният министър Сергей Лавров, първият вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов, президентският съветник Юрий Ушаков, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Какво споделиха двамата преди срещата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че очаква отлични резултати от срещата с руския си колега Владимир Путин, съобщи ТАСС.

"Смятам, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични", каза Тръмп преди началото на разговора му с Путин. Той отбеляза, че двамата ще имат много интересна дискусия, която ще включва въпроси като търговията, разоръжаването, протекционизма.

Путин заяви, че срещата му с Тръмп дава добра възможност за продължаване на диалога след последната им среща в Хелзинки през юли 2018 година. "Не мога да не се съглася с господин президента (на САЩ), че има за какво да си поговорим", посочи Путин пред журналисти.

"Не се месете в изборите ни"

"Не се намесвайте в изборите, моля!, обърна се Тръмп към Путин с шеговито изражение, след като беше запитан от журналист дали ще повдигне въпроса за руска намеса в следващите президентски избори в САЩ, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Путин продължи да се усмихва, докато слушаше превода на молбата на Тръмп, която американският президент повтори, сочейки с пръст към руския си колега.