Русия и Китай демонстрираха днес своето "безгранично приятелство" по време на пищна церемония в Кремъл, имаща за цел още повече да заздрави връзките между тях на фона на сраженията в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Путин посрещна китайския лидер Си Цзинпин в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец, където двамата проведоха разговори, на които присъстваха и висши служители от двете страни.

Си се изкачи бавно по застланото с червен килим стълбище на стария имперски дворец, по което бяха наредени гвардейци в парадни униформи в стила на 19-и век. Путин чакаше да поздрави китайския президент в Георгиевската зала.

Двамата лидери, облечени с черни костюми и тъмночервени вратовръзки, влязоха в огромната зала с полилеи от противоположни страни и се ръкуваха в средата ù, а през това време звучаха националните химни на Русия и Китай.

Бляскавата церемония отразяваше важността на тридневното посещение на Си в Русия, започнало вчера. Китайският лидер е отседнал в чисто нов хотел, китайска собственост, в центъра на Москва. Той се придвижваше в руската столица с лимузина "Хунци", китайско производство.

Заради кортежа на Си днес в Москва бяха затворени основни пътни артерии, което предизвика огромни задръствания, а от Центъра за организация на движението в руската столица посъветваха московчани да ползват градския транспорт, вместо личните си автомобили.

Днешните разговори бяха при закрити врата, но преди началото им репортерите отбелязаха, че руският президент се е обърнал към китайския си колега с думите "скъпи приятелю". Той е отбелязал и че вчера се е състояла срещата му със Си на четири очи, по време на която са били обсъдени "всички текущи въпроси от международен характер и двустранните отношения".

На официалната среща между президента на Китай и президента на Русия в тесен формат участваха заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, външният министър Сергей Лавров, съветниците на президента Максим Орешкин и Юрий Ушаков, руският посланик в Китай Игор Моргулов, министърът на отбраната Сергей Шойгу, управителят на централната банка Елвира Набиулина, директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев и ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов.

Проведоха се също преговори в разширен формат. Двамата лидери подписаха редица документи за "стратегическо сътрудничество" след разговорите, определени от Путин като "успешни и конструктивни" и показали, че в момента Китай явно е най-важният икономически партньор на Русия.

Програмата завърши с тържествена вечеря във Фасетираната камара на Кремъл.

Китайският президент Си Дзинпин е напуснал Кремъл около 21:00 часа, 6 часа след старта на днешните срещи в тесен и разширен формат, съобщи ТАСС.

Путин изпратил Си Дзинпин до верандата на Големия Кремълски дворец. На вратата лидерите спряха, за да разменят прощални думи, цитирани от ТАСС

"В момента има промени, които не са се случвали от сто години, и ние заедно движим тези промени", каза китайският президент по време на дълго ръкостискане. "Съгласен съм", подкрепи го руският лидер. "Моля, пазете се, скъпи приятелю", пожела Си Дзинпин на Путин. Президентът на Руската федерация изчакал, докато президентът на Китайската народна република се качи в лимузината и се отдалечил от двореца, помахал му за сбогом, съобщава още ТАСС.

 Путин и Си се споразумяха за стратегическо сътрудничество между Русия и Китай

Руският президент Владимир Путин приветства разрастващите се търговски, енергийни и политически връзки на Русия с Китай на среща с китайския президент Си Цзинпин в Кремъл днес, предаде Ройтерс.

Путин и Си подчертаха, че "отговорният диалог" е най-добрият начин за устойчиво уреждане на украинската криза, съобщиха китайските държавни медии. Според тях Москва е потвърдила ангажимента си за възобновяване на мирните преговори възможно най-скоро. Китай и Русия са изтъкнали, че за да бъде уредена украинската криза, трябва да бъдат уважавани "легитимните тревоги относно сигурността" на всички страни и да се избягва конфронтацията между лагери.

Путин заяви след срещата със Си, че китайските предложения могат да послужат за основа на мирно уреждане в Украйна, но че Западът и Киев още не са готови за това. Руският президент обвини западните сили, че се бият "до последния украинец".

Китайският лидер определи разговорите като "открити и приятелски". Той повтори, че Пекин поддържа "неутрална позиция" във връзка с Украйна, и призова за диалог.

Русия и Китай посочиха в съвместно изявление, че близкото партньорство между тях не представлява "военно-политически съюз".

"Страните отбелязват, че отношенията между Русия и Китай, макар да не представляват военно-политически съюз като тези, създадени през Студената война, надхвърлят този вид междудържавно сътрудничество", заявиха те.

Според изявлението тези отношения "не представляват блок, нямат конфронтационен характер и не са насочени срещу трети страни".

Путин каза, че Москва и Пекин имат сходни позиции по повечето международни въпроси, предаде ТАСС.

Си заяви, че във връзка с украинската криза Китай се ръководи от принципите на Устава на ООН и поддържа безпристрастна позиция.