Президентите на Русия и Беларус - Владимир Путин и Александър Лукашенко, караха днес ски в планинския курорт "Красная поляна" в Сочи. Двамата лидерите си взеха кратка почивка по време на разговорите им, които започнаха в сряда, и отидоха до ски пистите, съобщи ТАСС.

Снимка: АP/БТА

Снимка: AP/БТА

В планините в Южна Русия сега има много сняг и топло слънчево време - около 5 градуса, докато в Москва рекордни снеговалежи отмениха много самолетни полети.

Появявайки се в ски екипи, държавните глави изненадаха туристите. Появата им обаче не попречи на спускането на останалите скиори.

Снимка: АP/БТА

Путин и Лукашенко опитаха две от по-леките "сини" писти - всяка с дължина от около километър.

Снимка: AP/БТА

Посетители попитаха руския президент дали е доволен и той оцени положително една от тях. Дори каза, че може следващия път да се спусне по нея със сноуборд.

Един от туристите изтъкна, че с Лукашенко е трябвало да дойдат сутринта, когато снегът е по-подходящ за спускане.

"Работихме сутринта", отвърна му Путин.

Снимка: AP/БТА

Руският лидер отдавна се интересува от ски. Преди началото на преговорите с Лукашенко той изрази надежда, че ще могат да се отпуснат заедно и да отидат да покарат.

След спускането Путин той се снима с русначета.

Снимка: АP/БТА

Снимка: AP/БТА

 

А може и хокеист...

Вчера пък руският президент допусна на шега, че след края на мандата си може да влезе в професионалния хокей. Той каза това на среща с представители на обществеността по повод реализацията на проекта "Жилища и градска среда", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

На срещата с молба за съдействие към президента се обърна излъган вложител, с думите: "Като бивш хокеист ви моля, помогнете като на колега, а аз винаги ще ви върна шайбата и ще вкарате хубав гол".

"И още какъв хокеист съм . . . но сега все пак върша друга работа", отговори на закачката президентът и добави с усмивка: "По-нататък, по-късно ще вляза в професионалната хокейна лига, когато имам по-малко ангажименти на сегашната си месторабота".

Путин редовно се занимава с хокей. Научил се е да кара кънки на 60-годишна възраст. Въпреки че сам оценява способностите си като хокеист доста критично, той се старае при всяка възможност да излезе на леда и да участва в състезания.

Преди няколко години Путин стана инициатор на създаването на Нощна хокейна лига. Тя обедини любители на този спорт, които в свободното време, като правило вечер (което даде названието на лигата) се събираха, за да играят. С участието на знаменити хокеисти от Русия и бившия Съветски съюз бяха организирани редовни турнири между такива любителски отбори в различни региони на Русия, а впоследствие и до обединяването им в един шампионат.