Десетки полети бяха отменени след рекордни снеговалежи през изминалата нощ в Москва, образували 36-сантиметрова снежна покривка, предаде Франс прес.

Цитирайки московските метеорологически служби, руската агенция РИА Новости съобщи, че е регистриран нов рекорд на валежите за денонощие в 140-годишната история на тези наблюдения. Предишният е бил от зимата на 1995 г.

Падналият сняг през нощта се равнява на една от месечната норма за валежи.

Според метеорологичния център "Фобос" тази вечер валежите се очаква да отслабнат, а през нощта - да спрат. Очаква се след това заледяване на тротоарите и пътищата.

Обилният снеговалеж не предизвика значителни проблеми в пътното движение. Градският транспорт работи нормално, а големите пътни артерии не са много по-натоварени от обикновено.

Засегнати бяха единствено полетите: националната авиокомпания "Аерофлот" е отменила от снощи около 70 полета от и до летище "Шереметиево". Днес няколко полета имаха закъснения.

"Валежите от сняг счупиха 20-годишен рекорд, освен това са регистрирани и екстремни температури. Всички общински служби работят с пълен капацитет. Бъдете внимателни по пътищата и тротоарите", предупреди столичният кмет Сергей Собянин в акаунта си в Туитър.

Московската служба за поддръжка на пътищата е мобилизирала 60 000 служители и 14 000 машини за разчистване на снега, като това не включва работниците от други служби и частни компании.

Има опасност в края на седмицата натрупаният сняг да се превърне в гигантски локви, тъй като се очакват необичайни за сезона високи температури.